Futóvilág

Hogyan kezdd el a súlyzós edzést okosan? (Útmutató futóknak)

Ajánló

Az egyik legjobb dolog a futó sportban, hogy különböző testalkatú, hátterű, korú, kondíciójú, életmódú és érdeklődésű embereket vonz. Különbözőségeink ellenére azonban összeköt bennünket a futás iránti szenvedélyünk. Mi vagyunk az a törzs, amelyik szívesebben meséli el a vasárnapi hosszú futás hullámhegyeit és völgyeit hétfőn az irodában, mint a szombat esti vacsorát vagy a baráti összejövetelt. Kivéve, ha nem futókkal volt:). 

Egy dolog tagadhatatlan: a legtöbb futó imád futni. Bár gyakran hozunk mindenféle időbeosztási áldozatot, és mindent megteszünk azért, hogy maximalizáljuk, mennyi időnk van a rohanó életünkben, hogy beleférjen a futás, sok futó egy-két extra km-et vagy egy újabb könnyű futást helyez előtérbe az erőnléti edzéssel szemben. A legtöbben szívesebben indulnánk el az ösvényekre egy ragyogó napsütéses napon, minthogy az edzőterembe menjünk súlyt emelni, vagy inkább egy tempófutás végén a lazításhoz csatolnánk egy plusz kilométerecskét, minthogy hazamenjünk, és azt a tíz percet guggolásra, fekvőtámaszra és plankolásra fordítsuk.
Bármennyire is hajlamosak vagyunk azonban szívünk szerint minden más tevékenységet távoli második vagy harmadik helyre helyezni a futással szemben, az erőnléti edzés vagy a súlyemelés valójában minden kiegyensúlyozott, egészséges futóedzésprogram lényeges eleme. Ha olyan futó vagy, aki jelenleg nem végez legalább heti egy-két alkalommal valamilyen formában erőnléti edzést, vagy ha nem tudod, hogyan kezdj el egyáltalán súlyzózni, segítek neked. Olvass tovább, és megtudhatsz mindent, amit tudnod kell arról, hogyan kezdj el súlyzózni, és miért fontos része a futóedzésednek.

Mi az a súlyzós edzés?

 

Bár számos felcserélhető kifejezés létezik lényegében ugyanarra a dologra (erőnléti edzés, ellenállás-edzés, súlyemelés), a súlyzós edzés az izomerő növelése érdekében valamilyen ellenállással végzett speciális gyakorlatok elvégzését jelenti. Az ellenállás lehet kézisúlyzó vagy más típusú súlyok, szalagok, vagy akár csak a testsúly. A súlyzós edzés során alkalmazott ellenállás formája nem igazán számít, amíg a megcélzott izmok terhelés alatt vannak munka közben.

Miért érdemes elkezdeni a súlyzós edzést?

 

Hogy jobb futó legyél, mindenképpen futnod kell, tehát nem állítunk mást, de a kilométereid súlyzós edzéssel való kiegészítése rengeteg előnnyel jár mind a futóteljesítményedre közvetlenül, mind a testedre és az egészségedre általában, többek között a következőkkel:

futas

#1. Segít megelőzni a túlterheléses sérüléseket

 

Valószínűleg az a legnagyobb előnye annak, ha súlyzós edzéssel egészíted ki a futási rutinodat, hogy a kifejlesztett erő segít megelőzni a futásból eredő túlterhelési sérüléseket. A lábad kilométerenként nagyjából 1400-1600 alkalommal ér földet, és minden egyes alkalommal a testsúlyod 2-2,5-szeresének megfelelő erőt veszel fel. Ha ezt egyetlen futásra is megszorozzuk, gyorsan világos lesz, hogy a testünk milyen hatalmas terhelést visel el egy adott futóhét alatt. A súlyzós edzés erősíti az izmokat, csontokat, inakat és szalagokat, így azok jobban bírják a terhelést, amit az utakon, ösvényeken és pályákon kell elviselniük. Emellett a nagyobb izomerő kifejlesztése lehetővé teszi, hogy az izmok és az inak több erőt vegyenek fel az egyes lépések során a földet éréskor fellépő erőkből, így megszűnik az indokolatlan terhelés, amelyet a csontok és a porcok vesznek fel, amikor az edzetlen izmok elfáradnak.

#2. Növeli a csontsűrűséget

 

A csontsűrűség növelése kritikus fontosságú az egészséges hosszú élethez a futósportban. Különösen, ha a menopauza már a sarkon van (vagy a spejzban). A súlyzós edzés különösen fontos a csontsűrűség fenntartásához, amelyre szüksége van az összes olyan kilométerhez, amelyet álmaid szerint élvezni szeretnél. A súlyzós edzés megterheli a csontokat, ami azt jelzi nekik, hogy több csontmátrixot rakjanak le. Ráadásul az erősebb izmok erőteljesebben kapcsolódnak a csontokhoz, amikor összehúzódnak, ami szintén azt jelzi a szervezetednek, hogy több ásványi anyagot rakjon le, és erősítse a csontok szerkezetét.

#3. Javítja a futás gazdaságosságát és hatékonyságát

 

A súlyzós edzés segít az erősebb neuromuszkuláris kapcsolatok kialakításában, ami lényegében azt jelenti, hogy az agyad jobban tudja aktivizálni a már meglévő izomrostjaidat. Ez erősebb, erőteljesebb mozgásokat eredményez. Emellett a súlyzós edzés javíthatja a biomechanikádat és a lépésedet a törzsed és a tartóizmaid stabilitásának fejlesztésével.

#4. Növeli az anyagcserédet

 

A súlyzós edzés növeli a sovány testtömegedet, ami az elsődleges meghatározója az anyagcserédnek, vagyis annak, hogy hány kalóriát égetsz el egy nap alatt. Ezen előnyös testösszetétel-változások miatt a súlyzós edzés az egyik legjobb mozgásforma azok számára, akik csökkenteni szeretnék a testzsírt.

#5. Javíthatja az általános egészségi állapotodat

 

A súlyzós edzés, mint minden mozgásforma, nagyszerű az általános egészségedre nézve. Javíthatja a vércukorszint szabályozás, csökkentheti a vérnyomást, valamint javíthatja a testtartást és az egyensúlyt.

#6. Erőt ad, és növelheti az önbecsülést

 

A súlyemelés és az erősödés segíthet abban, hogy olyan vagánynak érezd magad, amilyen vagy. Néhány futónak nincs elég önbizalma ahhoz, hogy „sportolóként” azonosítsa magát, még akkor is, ha bármilyen mértékű futás – függetlenül a tempótól – bizonyosan feljogosítja őt arra, hogy büszkén birtokolják ezt a megkülönböztetést, de a súlyzós edzés beillesztése az edzési rutinba a testbizalom és az önkép javulását eredményezheti. Ráadásul, minél erősebb vagy, annál alkalmasabb vagy, még a futáson kívüli mindennapi élet fizikai igénybevételére is, ami csodás érzés.

Hogyan illeszd be a súlyzós edzést a futóedzések közé?

 

A legtöbb futónak arra kell törekednie, hogy hetente 2-3 alkalommal végezzen valamilyen erőnléti edzést, de mielőtt elveszítenélek, mert nem tudod elképzelni, hogyan találj időt találj rá az amúgy is korlátozott edzéstervedben, van egy jó hír: az edzéseknek egyáltalán nem kell sokáig tartaniuk.

Heti kétszer 20 perces vagy háromszor 15 perces súlyzós edzéssel is elvégezheted az összes kulcsfontosságú gyakorlatot

Persze, ha ezeket az edzéseket 30 percesre tudod nyújtani, akkor alaposabb gyakorlatokat is végig tudsz csinálni, de ez semmiképpen sem követelmény.
A legtöbb edző azt ajánlja, hogy

a súlyzós edzéseket inkább a könnyű futás napjaira időzítsd, mint amikor hosszú futás vagy kemény edzés van beütemezve, mert a súlyzós edzés halmozása egy amúgy is megterhelő napra túl sok lehet a szervezetednek

Bár ez személyes preferencia kérdése, általában jobb, ha először futsz közvetlenül a súlyzós edzés előtt, vagy szétválasztod a kettőt úgy, hogy reggel futsz, és később a nap folyamán súlyzózol.

Milyen felszerelésre van szükséged a súlyzós edzéshez?

 

Ahogyan futhatsz a legújabb felszereléssel feldíszítve, a csuklódra szíjazott puccos GPS-órával és a füledet a kedvenc zenéiddel tápláló AirPodokkal, vagy egyszerűen csak elindulhatsz az ajtón egy egyszerű futócipővel, úgy edzhetsz súlyzós edzőteremben a legújabb ellenállókészülékek, kettlebell, TRX felfüggesztő pántok és medicinlabdák segítségével, vagy edzhetsz a nappalidban mindössze néhány ellenállóval és a saját testsúlyoddal.

Mindkettő működik. Ha otthon súlyzózol, jó, ha felszereled a helyiséget néhány alapvető dologgal, például egy jógaszőnyeggel, egy készlet ellenállási szalaggal és néhány súlyzóval. 
weighted-squats
.
Fotó: N: Getty Images

Milyen súlyzós edzésgyakorlatok javítják a futást?

 

A futás egyoldalú gyakorlat, ami azt jelenti, hogy a két lábad egymástól függetlenül működik, és egyszerre csak egy-egy lábad támogatja a testedet. Emiatt érdemes az egyoldalú erősítő gyakorlatokra, valamint a törzs erősségét fejlesztő feladatokra összpontosítanod. Ezzel együtt az olyan összetett, teljes testet megmozgató gyakorlatok, mint a guggolás és súlyemelés szintén rendkívül hasznosak a futásban részt vevő kulcsfontosságú izmok erősítéséhez. Bár a lista nem teljes, az alábbiakban bemutatjuk néhány kedvenc súlyzós edzésmozdulatunkat futók számára:

 

  • Guggolás
  • Holtpontemelések
  • Előre és hátrafelé irányuló fekvőtámaszok
  • Felfelé lépések
  • Fekvőtámaszok
  • Plank
  • Húzódzkodás
  • Combhajlító görcsök stabilizáló labdával

Tippek a súlyzós edzéshez

 

A megfelelő súlyzós edzés megtanulása a kulcsa annak, hogy ez egészséges kiegészítője legyen a futásnak. Az alábbiakban néhány hasznos tippet találsz, amikor még csak most kezded:

 

  • Szerezz edzői segítséget. Ha edzőterembe jársz, lehet, hogy ingyenes bevezető foglalkozást kapsz egy személyi edzőtől, aki megmutatja neked, hogyan használd megfelelően a súlyzós gépeket, és hogyan végezd el az alapvető gyakorlatokat. Fontold meg, hogy bevállalsz néhány fizetős edzést, hogy megtanuld a dolgokat. Ha otthon fogsz edzeni, nézz ingyenes videókat a YouTube-on, vagy kövess jó minőségű, futásspecifikus edzéseket.

 

  • Koncentrálj a technikára. A megfelelő technika használata nemcsak a sérülések megelőzése szempontjából kritikus a súlyzós edzés során, hanem azt is biztosítja, hogy a gyakorlat valóban hatékony legyen. Ha úgy érzed, nem megy minden ismétlésnél a helyes végrehajtás, csökkentsd a súlyt vagy az ismétlésszámot. Inkább kevesebb ismétlés jól, mint több rosszul végrehajtott technikával. 

 

  • Használj elegendő ellenállást. Sok nő gyakori hibája, hogy túl könnyű súlyokat használ, és rengeteg ismétlést végez. A futás már eleve olyan sport, amely az izomállóképességet javítja, így a súlyzós edzésed középpontjában az izomerő és a teljesítmény növelése kell, hogy álljon. Ehhez elég nagy súlyra vagy ellenállásra van szükség, hogy elég nagy terhelést biztosíts az izmokat erősítéséhez. Olyan súlyt válassz, amellyel helyes végrehajtás mellett 8-12 ismétlésig emelhetsz. Ha 15-ig el bírsz jutni, akkor itt az ideje, hogy nagyobb súlyra válts.

 

  • Ne vegyél lendületet a feladatok végrehajtásakor. Lassan és megfontoltan haladj végig a mozdulatokon anélkül, hogy a lendületre hagyatkoznál és a súlyok lendítésével végeznél el egy ismétlést. Ahhoz, hogy a gyakorlat hatékony legyen, használnod kell az izmaidat. Hasonlóképpen, irányítsd a súlyokat lefelé menet, ahelyett, hogy hagynád, hogy a gravitáció végezze el a munkát. 

 

  • Keverd össze. Ahogyan a testednek is jobb, ha variálod az útvonalakat és a futótempót, úgy a súlyzós edzéseket is jobb, ha variálod. Vegyél be különböző gyakorlatokat, használj különböző ellenállási formákat, és növeld az edzések nehézségét, ahogy erősödsz.

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

Forrás
Woman's running
A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb