Futóvilág

Hogyan hűtsd le magad egy forró futás után: 7 szakértői tipp

Ajánló
A nyári hőségben futni nem mókás, és minden kilométert maratoni futásnak érezhetünk. Amikor befejezed a futást, gyorsan le akarsz hűlni. És ami azt illeti, le is kell. Próbáld ki az alábbi szakértői tippek egyikét, hogy  biztonságosan visszatérj kellemes hőmérsékletre.

Maradj hűvös a futás alatt is

Az egyik módja a hőség legyőzésének az, hogy elkerülöd azt. Könnyebb mondani, mint megtenni, de ha nem hagyod magad túlmelegedni, nem lesz szükséged külön stratégiára a lehűléshez. Ha nem tudsz a hajnali órákban edzeni,  van néhány más lehetőség, amivel lehűtheted a tested, mielőtt kilépsz a szabadba. Próbálj meg a légkondicionálóban ülni, igyál sok vizet, hogy a futás megkezdése előtt biztosan hidratált legyél, nedvesítsd be a fejed hideg vízzel vagy nedves kendővel.

Áztasd el magad

Jennifer Bontreger sportorvos jól ismeri a sportolók kezelését. Több maratoni elsősegélynyújtó állomáson is dolgozott már.

A legjobb tippje a gyors lehűléshez: Áztasd magad.

„Ha valaki bejön a sátorba, és a hőség okozta betegség jelei mutatkoznak rajta, megpróbáljuk így lehűteni – valósággal átáztatva, ventilátorral a kezünkben.”

A hőségben végzett futás után a legjobb, ha beugrasz a zuhany alá. Ha a hideg zuhany túl sok, kezdd langyos vízzel, majd váltogasd a hidegebb vízzel való spricceléseket. Így ugyanolyan hűsítő hatást érhetsz el, és elég sokáig maradhatsz a zuhany alatt. Ha lezuhanyoztál, gyorsan veregesd meg magad, de aztán dobd el a törölközőt; a légszárítás jobban lehűti a tested, mintha vastag törölközőbe burkolóznál. Ezután lépj ki a gőzölgő fürdőszobából, hogy folytasd a hűtést.
Egy másik gyors megoldás: Tarts egy vízzel teli szórófejes flakont a hűtőben. Futás után pezsdítsd be az arcodat a hűvös vízzel, hogy azonnal felfrissülj és lehűtsd magad. Próbáld ki, hogy uborkát adsz a vízhez, ami még frissítőbben hat.  A bőröd is imádni fogja.

Ne hagyd ki a nyújtást!

 

Valószínűleg nagyon vágysz egy zuhanyra, az edzést mindenképpen hűsítő nyújtással kell befejezned. Mindenképpen sétálj néhány percet, majd végezz egy kis nyújtást, hogy a pulzusszámod lecsökkenjen, és ne izzadj tovább a zuhanyzás után.

Öltözz át

 

futas

Ha nem zuhanyozol azonnal (mert nem hazaértél, vagy nincs zuhanyzó), vetkőzz le az izzadt ruhádból, hogy azok ne zárják magukba a hőt. Öltözz át másikba.

Igyál. Igyál. Igyál.

Futás után fogyassz valamilyen regeneráló italt, hogy pótold az izzadással elvesztett folyadékot és elektrolitokat. Egy hideg ital segít belülről is hűsíteni. Valami szórakoztatóbbat keresel a víznél? Az igazi jéghideg felfrissüléshez  tölts meg egy turmixgépet jéggel, adj hozzá a szörpöt, és turmixold a jeges tökéletességig.

Jegesítsd a pulzuspontjaidat

 

Ez egy régi, de jó dolog – egy jégkocka helyezése a pulzuspontjaira (Csukló, nyak oldalsó, része, vagy akár a tarkó). Mivel ezeken a területeken az erek közel vannak a bőrfelszínhez, a hideg sokkal gyorsabban csökkenti a testhőmérsékletet. Ha nem akarsz jégkockát használni, nedvesíts be néhány kendőt, és tedd a fagyasztóba, hogy futás után kéznél legyen csukló- és nyakpakolásként. Bontreger szerint az átázás sokkal gyorsabb módja a lehűlésnek, de ha csak a pulzuspontokra koncentrálsz, az is megteszi a hatását.

Töltsd meg a hűtőszekrényt hétköznapi dolgokkal

 

A hűtőszekrény tényleg varázslatos berendezés. És rengeteg más dolgot is elrejthetsz benne a kaján kívül, amelyek jól jönnek, ha le kell hűtened magad. Ha még mindig izzadsz a zuhanyzás után, csökkentsd a hőmérsékleted azzal, hogy bekrémezed magad. Tárold a hűtőszekrényben a napi hidratáló krémedet, és simítsd a hideg krémet az arcodra és a testedre néhány extra hűsítő pillanatért.

Ha éjszakai futó vagy, próbáld ki, hogy a párnahuzatodat műanyag zacskóba csomagolva beteszed a hűtőbe, mielőtt nekiindulsz a távnak. Amikor lefekvéshez készülsz, csúsztasd a párnádra a hűtött huzatot. Ez segít a testednek az alváshoz tökéletes hőmérsékletre kerülni.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb