FutóvilágTudástár

Hogyan hozzam ki a legtöbbet a napi futásból?

Ajánló

Függetlenül attól, hogy milyen okból indulsz el minden nap futni, vannak bizonyos dolgok, amiket megtehetsz azért, hogy a lehető legjobban kihasználd ezt az időt. Tartja Matt, a futó apa. Ha tippeket keresel, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a napi futásból, akkor a legjobb helyen jársz.

Kövesd nyomon a futásaidat

Ha új vagy a futásban, vagy az alkalmi futásról valami komolyabbra váltasz, akkor el kell kezdened nyomon követni a futásaidat. Ha van telefonod vagy okosórád, tölts le egy olyan alkalmazást, amely GPS segítségével nyomon követi, hogy milyen messzire futottál és milyen gyorsan haladtál. Több száz olyan alkalmazás létezik, amely ezt teszi, ezért mindenképpen szánj időt arra, hogy utánanézz, melyik lesz a legmegfelelőbb számodra. Általában minél több információt ad, annál jobb.

Csak magadra koncentrálj

Sok új és régi futó próbálja magát másokhoz hasonlítani – legyenek azok barátok, szakemberek vagy valaki más, akit minden reggel futni lát. Míg egy kis baráti versengés nem rossz dolog, addig önmagadat ostorozni, amiért nem teljesítesz olyan jól, mint más VÉTEK.

Nem számít, mennyire jó futó vagy, mindig lesz valaki, aki jobb nálad. Ha te vagy a legjobb, akkor nem is kellene ezt a cikket olvasnod. Nyilvánvaló, hogy mindig van hova fejlődni, de ne hagyd, hogy az időnkénti rossz futás elkeserítsen.

Ismerd meg a lehetséges veszélyeket

 

A „napi futásodból a legtöbbet kihozni” útmutatókban gyakran figyelmen kívül hagyott tipp, hogy tudd, milyen lehetséges problémákba ütközhetsz. Ezeknek a veszélyeknek az elkerülése segít abban, hogy sikeresebb futásaid legyenek.

futas
Persze, mindenki tudja, hogy a nyújtás létfontosságú – de tudod, hogy miért? A nyújtás felmelegíti az izmaidat, ami jobb állapotba hozza őket ahhoz a nagy terheléshez, ami éri őket. Ha ezt elmulasztod, az izmaid könnyebben megfeszülnek, így a fájdalom és a merevség gyakrabban jelentkezik.
A külső erőkre is jó odafigyelni. A futókat például sokkal gyakrabban ütik el autók, mint gondolnád. Gyalogosként feltétlenül figyelned kell a körülötted mozgó járművekre, még akkor is, ha megfelelően betartod a közlekedési szabályokat.

Szerezd be a megfelelő felszerelést

 

Az első dolog, amit valószínűleg tettél, miután elkezdtél futni, az egy pár futócipő vásárlása volt. Azonban nem ez az egyetlen felszerelés, amire szükséged lesz. A szűk ruházat viselése segít megakadályozni, hogy kidörzsölődje a futócucc a bőröd, valamint segíti a természetes véráramlást. Ha hosszú futásokat tervezel, vásárolj egy könnyű hátizsákot vagy futóöveket, amelyeken alapvető dolgokat vihetsz magaddal, például egy vizes palackot, napszemüveget vagy akár a pénztárcádat is, ha esetleg futás közben egy gyors harapnivalót vennél.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

Forrás
The Runner DaD
A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb