Futás kezdőknek

Hogyan fussak úgy, hogy másnap is legyen kedvem felkelni?

Ajánló

Ha életedben nem futottál még kedvtelésből, esetleg egyáltalán nem vagy hozzászokva a rendszeres sportoláshoz, döntő, hogy megfelelően kezdj neki a futóedzéseknek. Ha túlzásba esel, másnap megmozdulni sem lesz kedved, rosszabb esetben elveszted a lendületedet és könnyen oda juthatsz, a futás nem neked való.

Hogyan kerüld ezt el? Tűzz ki célt/célokat.

mindannyian különbözőek vagyunk. Más – más sportmúlttal, más – más edzettségi szinttel, más – más lehetőségekkel, más – más célokkal. És igen, el is érkeztünk az egyik, ha talán nem a legfontosabb kérdéshez: a cél, vagy célok felállításához.
Ez ugyanis az eredmények elérésének első lépése. Meg kell határoznod a célodat, vagy inkább céljaidat, ami lehet az első 5 km teljesítése, időeredmény javítása, vagy merészebb célok, mint például félmaraton, vagy maraton teljesítése. De elképzelhetőek ezen kívül másfajta célok is. Egészségesen élni, fogyni, sportosabb életformát követni, lelkileg feltöltődni, gondolatokban elmerülni, lazítani, kikapcsolódni a sport segítségével. A jó hír az, hogy nem kell ezeket a célokat teljes mértékben elválasztani egymástól, hiszen egy félmaratonra való felkészülés éppoly feltöltő lehet pszichésen is, mintha valaki „csak” azzal a céllal vág neki ennek a sportnak, hogy lelki kikapcsolódást biztosítson magának vele.
A célok felállításánál, megálmodásánál az is fontos, hogy lehetőleg reálisak legyenek. Semmiképpen se tűzz ki elérhetetlen célokat. Fontos a megfelelő motiváció, de ne vállald azért túl magad teljesen. Ne gondold azt, hogy 3-6 hónap alatt a nulláról indulva stabilan tudsz majd maratont futni.

A legjobb megoldás, ha így építed fel:

Tűzd ki a célt, célokat.
Tervezd meg, hogy milyen lépések szükségesek az eléréséhez. Minden főbb állomást írj le.
Adj magadnak reális határidőket a teljesítésekhez.
Nézd át, hogy mik akadályozhatnak a célok elérésében (Munka, család. más hobbi)

A célodat pedig minden esetben érdemes önmagad számára is mindig láthatóvá tenni. Egy fotó egy célba érkezésről, egy verseny sikeres befejezése, egy sportos testalkatú nő vagy férfi képe. Tulajdonképpen bármilyen formában megjelenítheted a célod, céljaid eredményét. Az a legfontosabb, hogy minden nap lásd. Előtted legyen, mert ez akkor is motivációt adhat számodra, amikor nem úgy sikerül valami, ahogyan eltervezted.

futas

Mit fuss, hogy könnyű legyen másnap a felkelés?

A legfontosabb, hogy a saját szinteden maradj. Úgy kell futnod, kocognod, hogy beszélgetni is tudj közben. Ha egymagad vágsz neki a kilométereknek, a legjobb taktika, ha kocogással és séták váltakozásával kezdesz.

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb