Félmaraton

Hogyan edzek a jobb félmaratonért?

Ajánló

Ahhoz, hogy teljesen magabiztosan állhass a rajthoz, célszerű rendesen felkészülnöd. Véleményem szerint ez azt jelenti, hogy heti szinten legalább 45 kilométert futsz. A tempó nem számít. Ha a felkészülés elején tartasz, ne foglalkozz az idővel. Próbáld meg élvezni a megtett távokat, haladni az úttal. Ne legyen más célod, csak lépésről – lépésre haladni.

Lényeges az edzéseid hossza. Ki kell számolnod előre, hogy milyen ritmust szeretnél futni, és azzal mennyi ideig tart majd a félmaraton teljesítése. Erre azért van szükség, mert minimum az így kikalkulált idő 2/3-át töltsd el edzéssel. Tehát. Ha 2 óra lenne a célidőd, akkor legalább másfél órás edzéseket tarts hetente egy alkalommal. Ez a felkészülés utolsó 2-3 hónapjában legyen így. Ez az „egybe mozgás” bármilyen más kardió is lehet. Azért van rá szükség, hogy hozzászoktasd magad a hosszabb ideig tartó igénybevételhez.

Miből álljanak az edzéseid?

Az edzésmunkádat a következőképp teheted a leghatékonyabbá:

Edzés: Hosszú futás egyenletes tempóban (Beszélgető tempónál picivel gyorsabban).

Edzés: Résztávozás. Bemelegítés, majd a versenytempónál néhány másodperccel gyorsabb tempók futása 2-3 perc pihenővel, vagy kocogással. Pl. 15x200m/10x400m/6x1000m lendületes, és közte a pihenők.

futas

Edzés: Váltogatás: 10-12 km hosszú futás, melyben beszélgető tempóban futsz 10 percet, majd 5 percet versenytempó felett. Ezt váltogatod a 12 kilométer alatt.

Edzés: Hosszú futás, lehetőleg hegyen, vagy esetleg lépcsőzés beiktatásával. Vagy bármilyen más jellegű kardió edzés 1 –1,5 órás időtartamban.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb

TÖLTSD LE MOST AJÁNDÉKBA!