Futóvilág

Futás motiváció: Te milyen futó vagy?

Ajánló

Edzőként, mielőtt korosztályos futóknak edzéstervet írnék elő, megkérem őket, hogy legyenek őszinték önmagukkal és velem, és gondolják át alaposan, hogy nemcsak azt, hogy milyen futók voltak, hanem azt is, hogy milyen futók szeretnének lenni. A kettő néha ugyanaz, de gyakrabban egészen más. Állítja a Woman’s Running szerzője.

Azt tapasztaltam, hogy a legtöbb futó leggyakrabban az alábbi négy kategória egyikébe esik. Bár ezek a kategóriák meglehetősen jól körül határolhatók, bármelyik futó törekedhet arra, hogy egy magasabb szintű kategóriába kerüljön, ha hajlandó elkötelezni magát mellette.

#1. A „Vissza akarok térni” futó

Ez a futó keveset vagy egyáltalán nem fut, de gyakran beszél róla a családjával, barátaival és munkatársaival. Lehet, hogy követi a New York-i maratont a tévében, vagy libabőrös lesz, ha inspiráló olimpiai csúcspontokat néz, majd felkiált: „Ez az! Újra formába kell lendülnöm” Ez a futó őszintén érdeklődik a belevágás iránt, de hiányzik egy cél, ami motiválná.

Ha ez vagy te:

  • Cél nélkül túl könnyű kisiklani és visszacsúszni az önelégültségbe. Ne várj azzal, hogy formába hozd magad vagy javítsd a kondíciódat; jelentkezz minél hamarabb egy versenyre vagy kihívásra, és máris megvan minden szükséges motivációd.

#2. A szezonális/ alkalmi futó

Ez a futó jellemzően az éves 5 km-es vagy 10 km-es országúti versenyt használja lendületként, hogy elinduljon, és elkezdjen egy szokásos 6-8 hetes edzésprogramot, hogy elkerülje a teljes gyötrődést, és csak a versenyt teljesítse. Ez éppen elég idő ahhoz, hogy fejlődést lásson, de nem elég idő és elkötelezettség ahhoz, hogy maximalizálja a versenyképes kondíciót. A verseny után ennek a futónak az edzése gyakran szórványossá válik, és az új pár futócipő végül több kilométert lát a városi sétákból, mint a futópályából.

Ha ez igaz rád:

  • Előnyödre válik, ha egynél több célversenyt választasz. Válassz három versenyt három-hat hónapos időszak alatt, és tartsd magad felelősnek a következetes edzésért és a fokozatos fejlődésért, ami valódi eredményeket hoz. Bebizonyítottad, hogy tudsz következetes lenni, csak hosszabb időre kell ezt kitolnod, és kellemesen meg fogsz lepődni a megnövekedett kondíciódon.

#3. A „Minden nap ugyanabban a tempóban futni” futó

Ez a futó elkötelezett és következetes, élvezi, hogy formában marad, és felismeri a futás örömét, de küzd a fejlődéshez szükséges edzéstípus megvalósításával. A szokásos kör a szokásos tempóban túl könnyűvé és módszeressé válik, és ez a futó gyakran belesavanyodik a futásba. Itt nem a folyamatos elkötelezettség és az ajtón való kilépésre való motiváció a probléma; a probléma a változatosság hiánya az edzésekben, és talán az ösztönzés hiánya a fejlődéshez szükséges kellemetlenségek elviselésére.

futas

Ha ez igaz rád:

  • Ha mindig ugyanabban a tempóban futsz, nem várhatod el, hogy a verseny napján gyorsabban futsz. Amire szükséged van, az egy új szemléletmód az edzéshez, valamint egy kiadós kihívás.

#4. A lelkes/életre szóló futó

Ez a futó elkötelezett és céltudatos. Élvezi a futóéletmódot, valamint az edzéssel és versenyzéssel járó izgalmakat. Az edzései általában mérsékelt tempójúak, de éppen elég kemények ahhoz, hogy kihívásnak érezze, de a fejlődéshez szükséges valódi kényelmetlenség és szenvedés nélkül. Ez a futó néha csoporttal fut, gyakran túl keményen vagy túl könnyedén a futótársak tempójától függően. Képes tehát alkalmazkodni hozzájuk.

Ha ez te vagy.

  • Konkrét edzéstervet kell kidolgoznod, amely kiegészít egy konkrét célt. Válassz egy versenyt négy-öt hónap múlva. Mielőtt elkezdenéd az edzésprogramot, válassz egy ésszerű, mégis sürgető határidőt, majd válassz egy olyan tervet vagy edzőt, amely segíthet elérni ezt a célt. Minél konkrétabb a célod, annál egyénre szabottabbnak kell lennie az edzésednek. Írd le a céljaidat egy edzésnaplóba, és oszd meg azokat az edzőcsoportoddal vagy az edződdel, hogy számon kérhesd magad.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

Forrás
Run Like a Champion
A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb