Futóvilág

Ebben jobbak a futó csajok a futó pasiknál

Ajánló
Ki a jobb a futásban? A férfiak vagy a nők? Meg fogjuk valaha is verni a férfiakat? Teszik fel a kérdés a Runningshoesguru oldalon. Íme a szerző gondolatmenete.
Miért esik nekik sokkal könnyebben, mint nekünk? Nevezzük ezt „kisasszony-szindrómának” vagy nagyfokú versengő természetnek, de amióta csak az eszemet tudom, fej-fej mellett futok a férfi futókkal (akár tudtak róla, akár nem). Attól kezdve, hogy felugrok a melletted lévő futógépre, csak azért, hogy 0,1 kilométerrel tovább fussak vagy 0,01 perccel gyorsabban, ha kell. Ne nevessetek; sok nőt ismerek, akik ugyanezt teszik, és ünneplik a kis győzelmeket, hogy legyőzik férfi futó társaikat, és miért ne tennénk? Mert végül is, ők természetesen jobban meg vannak építve a sporthoz, vagyis egy bizonyos pontig..

A nemek közötti vita örökké tart, és gyakran ezekre a tényezőkre vezetik vissza:

  • Hormonok
  • Testméret
  • Testfelépítés
  • Gondolkodásmód (döntéshozatali képességek)

Derítsük ki, hogy pontosan hol van az a pont, ahol a nők természetüknél fogva jobban megfelelnek a mindannyiunk által szeretett sportágnak, a futásnak).

Hormonok

A pubertás előtt a lányok és a fiúk teste viszonylag hasonló, azonban a fiúk után a tesztoszteron áradatát élik át, így felnőttkorukra a legtöbb férfi akár 20-szor több tesztoszteronnal rendelkezik, mint a nők. Ez egy fontos hormon, amely szerepet játszik az új vérsejtek létrehozásában, a csontok és az izmok erejének növelésében, valamint a növekedési rohamok beindításában. A nők szervezetében is jelen van a tesztoszteron (a ciklusunk peteérés körüli szakaszában tetőzik). Mivel lényegesen kevesebbet kaptunk belőlük, mint a férfiak , rögtön hátrányba kerülünk az izomtömeg és a vörösvértest-termelés tekintetében Nőként a hormon ösztrogénből is több kering a testünkben, mint a férfiaknál, ami magasabb testzsírszázalékhoz vezet (

Testméret

A méret nem minden… oké, ebben az esetben talán mégis.  Hölgyeim, átlagosan kisebb tüdőnk van, mint a férfiaknak, ami azt jelenti, hogy a maximális oxigénfogyasztásunk (v02 Max) természetesen alacsonyabb – a testünk képessége, hogy maximális terhelésnél oxigént termeljen, kisebb, mint a férfiaké:

 

futas
  • Nők = 33 milliliteroxigén testtömeg-kilogrammonként percenként
  • Férfiak = 42 milliliter

A kisebb tüdőnk mellett kisebb a szívünk is, amely csak 2/3-a a férfi szív méretének. A kisebb szív következménye a kisebb lökettérfogat (az oxigénben gazdag vér mennyisége, amelyet egy szívverés alatt a bal kamrából pumpálódik ki). Ha már a szívverésről beszélünk; nekünk, csajoknak átlagosan magasabb a nyugalmi szívritmusunk, percenként kb 3-mal több szívverésünk van. Talán arra gondolsz, a plusz ütések ellensúlyozhatják a kisebb lüktetési térfogatot. Sajna.. Nem. A férfi szív által ütésenként kibocsátott vér mennyisége végül mindig felülmúlja a miénket.

És a tetejébe; a nőknek állítólag kevesebb hemoglobinjuk van (a vörösvértestekben lévő fehérje), amelynek az az a feladata, hogy oxigénben gazdag vért szállítson a test szöveteihez és a dolgozó izmokhoz… ez tényleg nem néz ki túl jól számunkra, nem? Azt állítom, hogy hosszú lábú futó barátaimnak sokkal könnyebb dolguk van, mint nekem. Több távolságot tesznek meg kevesebb lépéssel, de azt mondták, hogy az alacsonyabb testalkat valójában előny. 

Megtanultuk, hogy a tesztoszteron elősegíti a növekedést, nekünk kevesebb van, így alapból gyakran kisebbek vagyunk, mint a férfiak. Ha rövidebbek vagyunk, az gyorsabb ritmust jelent, és sokkal hatékonyabban használjuk fel a futás során keletkező rugalmas energiát. Ez még a botlásoknál és az eséseknél is segíthet. Az alacsonyabb súlypont csökkenti a DNF (nem ért célba) kockázatát, ha nehezebb terepen indulunk.

Testfelépítés

 

Az izom és a zsír arányáról beszélünk – emlékszel, hogy mivel rendkívül jól teljesítünk az ösztrogénszintben, ez a zsírszázalék növekedésével is jár a cikk korábbi részében. Úgy értem, ez mind természetes. Elsősorban reprodukciós okokból hordunk több zsírt (és az ezen a téren való hiányosságok nagyon meg tudják zavarni a menstruációnkat, a csontok erősségét és a hormonális szabályozást, nem is beszélve a futóteljesítményről). A férfiak és nők zsírszázalékának, tartományait és arányát, itt találod egy összehasonlító táblázatban.

measuring womans body

Oké, tehát több zsír van rajtunk, és akkor mi van? Megmondom, mi van; ez egy plusz nekünk! Természetes, hogy több és nagyobb százalékban égetünk el zsírt, mint a férfiak. Rövidebb versenyeken az izomtömeg előnyös a teljesítmény szempontjából, de hosszabb állóképességi versenyeken a zsírraktárak döntő fontosságúvá válnak. Ha megtanítjuk a testünket arra, hogy a nők számára a testzsírraktárakat energiaként hasznosítsuk, az a maratoni távokon és azon túl is sokat számít.
Ugyanakkor a tipikus női testalkat nagyobb felülettel rendelkezik a testtömeghez viszonyítva, ami lehetővé teszi, hogy a hő gyorsabban távozzon a testünkből. Hosszabb állóképességi versenyeken, amelyek időigényesek, a testhőmérséklet szabályozása kulcsfontosságú a célba érkezéshez. Tehát igen, rendelkezünk a beépített természetes tárolórendszerrel a táv megtételéhez, de mi a helyzet az izmokkal?
Nos, egy férfi lábáról azt mondják, hogy 80%-ban izomból áll. A tesztoszteron áradat segítségével a több és nagyobb izom a férfiakat piedesztálra emeli, beleértve a nőkhöz képest 59-66%-kal több 2-es típusú izomrosttal (gyors rángású, azaz gyorsabbak).
Azonban… Mi, akiknek 60% izomzat van a lábunkban, de 35%-kal több 1-es típusú izomrosttal (lassú izomrángással)rendelkezünk, természetes módon erősebbek vagyunk a távokon. Az American Council on Exercise szerint:

Mivel a nők képesek a saját forrás energiájukat biztosítani, a lassú rángású rostok képesek hosszabb ideig fenntartani az erőt, de nem képesek jelentős mennyiségű erőt kifejteni

Ezáltal természetesen jobban bírjuk a hosszabb távokat. Láthatod tehát, miért lenyűgöző, hogy még a nyers, biológiai hátrányok ellenére is egyes nők még mindig elég versenyképesek a férfiakkal szemben.

A gondolkodásmód.

 

Tudtad, hogy a nők 18,61%-kal jobbak futásban, mint a férfiak? Ez tudományos tény , számos tanulmány alapján. A tanulmányok megállapították, hogy a férfiak nem olyan hatékonyak az egyenletes futótempó fenntartásában, olyan tényezők, mint a büszkeség, a tesztoszteron, a fittségi szint túlbecsülése, a kockázatvállalás izgalma, a hangulat, hogy csak néhányat említsünk. Bár ennek ellenére természetesen 7%-kal gyorsabbak:

 

  • A férfiak átlagos maratoni ideje 04:21:36
  • Női átlagos maratoni idő 04:41:2

A férfiak lényegesen nagyobb valószínűséggel indulnak túl gyorsan, és lassulnak a verseny során, erre újra és újra következtetett a kutatás a 10 km-es távtól az ultramaratoni távokig

Azt hiszem, igaz; a nők a Vénuszról származnak, a férfiak pedig valóban a Marsról! Általánosságban elmondható, hogy a férfiak kevesebb kockázatot érzékelnek, mint a nők, ami nagyobb kockázatot jelent számukra a túlzott magabiztosságra, különösen egy hosszabb távú futás során, amely fegyelmezett tempót igényel. A versenyszellem és a külső tényezők, hogy kerek időt érjenek el, nagyban befolyásolják a versenyt, így a férfiak nagyobb valószínűséggel kezdenek egy versenyt ambiciózus tempóval, mint a nők, és egyre nagyobb a valószínűsége, hogy később lelassulnak. A férfiaknál a lassulás aránya 14%, míg a nőknél 11%Mi nők szeretünk erősen célba érni, és hajlamosak vagyunk 2,2 km-rel a vége előtt gyorsítani, mert megtehetjük. Fegyelmezettek voltunk, van energiánk és hajrá! Azt hiszem, hölgyeim; lehet, hogy a rövidebb csatákat elveszítjük, de a háborút biztosan megnyerjük

Összefoglalás.

A férfiak biológiai előnyei, átlagosan hosszabb lábak, nagyobb szív, magasabb vörösvérsejtszám és természetesen rengeteg tesztoszteron; általában úgy látják, hogy ők előnyben vannak, azonban amikor a távolságok hosszabbak lesznek, akkor az állóképesség kerül előtérbe az erővel szemben; és itt a nők valóban előnyben vannak.

Amikor a RunRepeat közzétette „Az ultrafutás helyzete 2020-ban” című jelentését, kimutatták, hogy a nők 195 mérföldnél hosszabb távokon gyorsabbak lesznek a férfiaknál, és 5 km-től kezdve minden egyes távnál kisebb lett a különbség (a 100 mérföldes versenyeken a nők mindössze negyed százalékkal lassabbak a férfiaknál) Nem csoda, hogy egyre több nő fordul a hosszabb távok felé, a maratoni és ultramaratoni versenyeken 33,35%-os növekedés tapasztalható.

Forrás link

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb