Futás télen mindentudó

Ajánló

A futás télen megkíván némi extra odafigyelést. Másfajta kihívással kell szembenézned, mint az év bármely más évszakában. Ha ezeket figyelmen kívül hagyod, kellemetlen helyzetbe hozhatod magad futás közben vagy azután. Abban szeretnék segíteni, hogy minél könnyebben menedzselhesd a téli futásaidat.

Futás télen kezdőknek mestreszinten

Ha havas a föld, akkor van néhány dolog, amire figyelni kell. A puha, friss havon sokkal biztonságosabb futni, mint a tömörített havon, és figyelni kell a jégfoltokra – különösen a fekete jégre. A havon való futás legbiztonságosabb módja, ha lassan haladsz, és különösen ügyelsz arra, hogy hova lépsz.

Ha azonban jeges a talaj, a terepfutócipő és a jégkapaszkodók némi extra tapadást biztosíthatnak, ha a hófúvás alatt kell futnod.

Bár a téli futás remek dolog, ha az időjárás veszélyes lehet. Rossz idő esetén jobb, ha a környékeden futsz, hogyha megsérülsz, haza tudj jutni. Vagy keress futótársat.

Vigyél magaddal telefont, de tartsd biztonságban, és tartóban. Ez amiatt is hasznos, hogy egyrészt ha elesnél, nem törik ripityára, illetve talán annyira melegen tarthatod, hogy nem kapcsol ki akkumulátorvédés céljából.

A téli futások előtt különösen fontos, hogy alaposan belemelegíts, ugyanis bármikor előfordulhat, hogy megcsúszol, és ha nem is nyomsz egy laza spárgát, de könnyebben meghúzhatod magad. 

futas telen
Lehetőleg futótárssal fuss, vagy maradj a környékeden téli futásnál.

Milyen a praktikus ruha futáshoz télen?

Leginkább réteges. A futás előtti séta alkalmával úgy kell érezned, hogy kissé fázol. Ez nem baj, mert miután bemelegszel a futástól, az pont komfortossá teszi majd a hőérzetedet. Míg ha úgy beöltöznél, hogy ne fázz, akkor a futásnál hamar átizzadnál, ami egyrészt növeli a megfázásesélyt, másrészt kifejezetten kényelmetlen lennének a viseletek futás közben.

Ruha futáshoz télen 10-15C környékén

Lassú futáshoz: Könnyű lasztex futónadrág, vagy akár rövid is lehet, hosszú ujjú futópólóval elegendő lehet. Vigyél magaddal egy víz- vagy szélálló réteget is, ha az időjárás változékonynak ígérkezik.

Gyorsabb futáshoz: Ugyanaz, mint a lassú futásnál, de a kiegészítő réteget otthon hagyhatod, hacsak nem szakad az eső.

Ruha futáshoz télen 5-10C között

Lassú futáshoz: Ez ízlés és hőháztartás kérdése, de néhányan itt váltanak rövidnadrágról hosszú lasztexnadrágra. Egy giléta a technikai pólós alapréteg felett plusz meleget biztosít, ha száraz az idő, vagy ha nem, akkor egy könnyű, vízálló futódzsekiben érdemes kimenned futni. Ha fázik a kezed, egy vékony kesztyű is bekerülhet a téli futófelszereléseid közé.

Gyors futáshoz: A csupasz lábakat érdemes könnyű harisnyával, lasztex-el melegen tartanod, ha a hőmérséklet 10°C alá csökken. Ami a felsődet illeti egy hosszú ujjú technikai alapréteg elegendő védelmet nyújthat, de a biztonság kedvéért érdemes egy további víz- és szélálló réteget is magaddal vinned.

Ruha futáshoz télen 0-5C között

Lassú futáshoz: A téli futóharisnya/lasztex egy hosszú ujjú technikai alapréteggel és egy szélálló kabáttal párosítva távol tartja a legrosszabb időjárási körülményeket. A kesztyű és a kör alakú sál elengedhetetlen, a sapka pedig remek módja annak, hogy távol tartsd a hideget.

Gyors futáshoz: Egy könnyű, szűk ruha még akkor is elég meleget nyújt, ha keményen futsz, egy hosszú ujjú technikai alapréteg és egy giléta pedig a túl hideg és a túl meleg közötti vékony határon mozog. A kesztyű a futás sebességétől és az erőkifejtéstől függetlenül jól jön.

Ruha futáshoz télen 0C alatt

Lassú futáshoz: A termálruha (harisnya, kabát) marad, de lehet, hogy itt az ideje, hogy egy további hosszú ujjú felső bevetésének az alapréteg fölé. A kesztyű és a körsál szintén elengedhetetlen. Ha ilyen hőmérsékleten futsz, nagyobb valószínűséggel találkozhatsz csúszós tereppel is, ezért válassz jó tapadású cipőt, például trail running cipőt.

Gyors futáshoz: Termálharisnya, hosszú ujjú technikai alapréteg és vastag, télre jellemző kabát. A kesztyű magától értetődő, egy körkendőt pedig futás közben is át lehet igazítani, hogy eltakarja a fej vagy a nyak azon részeit, amelyek fáznak.

És mivel jó eséllyel sötétedés után fogsz futni a téli hónapokban, ezért kulcsfontosságú, hogy jól látható legyél. Használj fényvisszaverő ruházatot, és akár tegyél fel fejlámpát is. Főleg, ha rosszul megvilágított területen futsz. És mindig a forgalommal szembe fuss, hogy láthasd a veled szemben közlekedőket.

Menő téli ruhák futáshoz

Jöhet egy kis értelmes termékajánló? Mutatnék néhány téli futócuccot a FutótárShopból, amit érdemes megnézned.

Dressa Recycled férfi sport póló

Megnézem

Dressa Recycled női sport póló

Megnézem

Dressa Softshell vízálló férfi mellény polár béléssel

Megnézem

Dressa DRS softshell átmeneti férfi dzseki polár béléssel

Megnézem

Dressa Jersey női pamut leggings

Megnézem

 

A saját tapasztalatokon túl a Winter running gear: 14 essentials to help you train in the cold (runnersworld.com) cikket is fölhasználtam a téma kifejtéséhez.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb