Fejlődni szeretnék

3 cseles módszer a futás sebességed növelésére

A futás sebesség, vagy futósebesség növelés előbb utóbb minden futó égető vágya lesz. Kezdőként az új mozgásforma lendületbe hoz, és garantált lesz a gyorsulás. Azonban hamar elérhetsz a saját határodig. Mellbe vág a megtorpanás. És akkor kell a muníció, ami újra berobbant. Ehhez nyújtok segítséget.

Futás sebesség növelés 3 cseles módszerrel

Ha gyorsulni akarsz, a legjobb megoldás a résztávos vagy a fartlek edzés. Viszont van egy elfeledett tényező, ami növeli a futósebességet, és megszakadni sem kell hozzá.

Ez a lépéseid hossza.

Logikus módon minél nagyobbakat lépsz futás közben, annál lendületesebben haladsz. Ami nyilván a gyorsaságodra is hatással lesz.

Futás sebesség növelés futómozgás fejlesztéssel

Ahhoz, hogy legendássá fejleszd a futótechnikádat 3 tényező szükséges.

  • Erősítés
  • Nyújtás
  • Gyakorlás

Hogy lásd hova szeretnél eljutni, csekkold ezt a videót a Youtube csatornánkról. Ha van kedved, iratkozz fel, mert heti szinten jelentkezünk izgalmas és azonnal alkalmazható anyagokkal.

A következő 3 gyakorlat a futómozgásod javításához kulcsfontosságú izmaidat kapcsolják turbó fokozatba. Mindegyik a 101 kihívás futóknak könyvből való, amit azért írtam, hogy neked is sikerüljön gyorsabban és könnyebben futni játékos kihívások segítségével.

Futósebesség növelési gyakorlat: Futótechnika. Hajlékonysági kihívás


Bemelegítés

10-12 perc futás, átlagnál több gimnasztika, nyújtások, és néhány lendületes 80-100 méter.

A feladat

Állj meg egyenesen, lábaid legyenek összezárva. Óvatosan hajolj előre úgy, hogy a lábad nyújtva marad. Először apró rugózásokkal próbálj minél lejjebb jutni. Fontos, hogy tényleg legyél óvatos. Ne húzódj meg, ne szakadj el. Apránként haladj. Tíz-tizenöt rugózás után próbáld minél lejjebb vinni a kezed, fogd meg a lábadat, maradj úgy.


A kihívás

Meddig tudsz leérni úgy, hogy a lábad nyújtva marad? Ezt a gyakorlatot se erőltesd túl, csak ameddig megy. Amikor fölegyenesedsz, óvatosan rázd le a lábaid, lazíts.


Értékelés

Lábszár közepe környéke = átlagos
Boka = jó
Talaj = kiváló

Futósebesség növelési gyakorlat: A támadó lépései 

 

Bemelegítés

10-12 perc futás, átlagnál több gimnasztika, nyújtások, és néhány lendületes 80-100 méterrel.

A feladat

Támadójárás 30 méteren keresztül.  Ahhoz, hogy szabályosan végezd a gyakorlatot a következőket kell betartanod. Tedd csípőre a kezed. Egyik lábadat (elsőre lehetőleg az erősebbiket) nyújt ki előre amennyire csak tudod, hajlítsd be, és helyezd rá a testsúlyod, a törzsed maradjon egyenes, a hátulsó lábadat enyhén hajlítsd be. A következő lépésre a hátul maradó lábaddal lépj előre. Így haladj 30 méteren keresztül. Ne kapkodj, legyél óvatos. Kár kockáztatni az esetleges sérülést.

A kihívás

Hány lépésből érsz el 30 méterig? Egy edzésen belül többször is ismételheted ezt a gyakorlatot.

Értékelés

25 – 30 lépés = átlagos
21 – 24 lépés = jó
20 lépés vagy az alatt = kiváló

Természetesen a testmagasság döntően befolyásolja az eredményt, itt inkább csak saját magaddal versenyezz.

Futósebesség növelési gyakorlat: A futómozgás tesztelése

 

futomozgas

© Martinmark. Dreamstime.com

A futómozgás, a futótechnika fejlesztése igen hasznos, ha szeretnél kevesebb erőkifejtéssel gyorsabban futni. Ugye jól hangzik? A legtöbbünk sajnos nem javít a futótechnikáján, de te ezentúl az üdítő kivételek közé tartozol majd.

 

A feladat:

Nézd meg a fönti fotón a tökéletes futótechnikát, és próbáld utánozni. Ehhez keress rekortán pályát, de semmiképp se aszfaltot vagy földutat vagy bármiféle egyenetlen talajú helyet. A mozgás elsajátítása nem könnyű feladat, és nem is biztatlak arra, hogy egyik napról a másikra dobd sutba a jelenlegi futóstílusodat, mert az vélhetően gyengítené a teljesítményedet, azonban érdemes odafigyelni a részletekre. Hogyan is néz ki a helyes futótechnika? Húzd ki magad, a felsőtestedet döntsd kissé előre. Helyezkedj az elülső talpélre, és kezdj el futni. A lendítő lábadat fokozatosan emeld magasabbra, a hátul lévőt pedig próbáld nyújtani, mintha szökkenni akarnál. Segítsd a karoddal a mozgást, vegyél lendületet. Amikor talajt érsz a lendítő lábaddal, érkezz ismét az elülső talpéledre, gördülj át, majd lendítsd a hátul lévő lábadat. Próbáld összehangolttá, folyamatossá tenni a mozgást.

Érdemes megkérned valakit, hogy filmezzen le, vagy te magad készíthetsz a mozgásodról videót, hogy utólagosan láthasd az esetleges hibáidat.

A kihívás:

Próbáld meg szakaszokra bontva reprodukálni a tökéletes futómozgást. Kezdetben elég lehet 30 méter távolság is vagy még annyi se.

Értékelés:

Ez esetben nincsenek megadva irányszámok. De hogy mégis tarthasd magad valamihez, ha eljutsz 100 méterig, már elégedett lehetsz.

Tipp. Tetszenek a gyakorlatok? Érdekel, hogyan sikerülhet Neked is gyorsabban futni játékos kihívások segítségével? Akkor jó szívvel ajánlom a 101 kihívás futóknak könyvemet.

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb