FutóvilágTudástár

Ezt kötelező tudnod, ha magas vérnyomással futsz

Ajánló

A futás magas vérnyomással is lehetséges. Sőt! Csökkenteni tudod vele a vérnyomásértékeidet. Azonban kötelező betartanod néhány szabályt, ha hipertóniával diagnosztizáltak.

Amit a vérnyomásról tudnod kell

A magas vérnyomás kockázata az életkor előrehaladtával nő, de a testmozgás – különösen az aerob típusú, a pulzusszámot emelő futás – komoly hatással lehet rá. A legjobb futóórák használhatók vérnyomásmérésre, de nem mindig 100%-os pontosságúak.

A vérnyomást higanymilliméterben (mm Hg) mérik, és a „normális” vérnyomás 120 mm Hg vagy annál alacsonyabb a felső érték (szisztolés érték) és 80 mm Hg-nál alacsonyabb az alsó érték (diasztolés érték).

Bármilyen típusú szív- és érrendszeri testmozgás, például futás, gyaloglás, kerékpározás, úszás vagy akár ugrálás segít csökkenteni a vérnyomást, mivel növeli a vér oxigénszintjét és csökkenti az erek merevségét, így a vér könnyebben áramlik a szervezetben

– mondja Giulia Guerrini, a Medio gyógyszertár vezető gyógyszerésze.

futas

A futás hatása a vérnyomásra

Az American College of Cardiology 2020-as tanulmánya szerint a maratonfutás (az első alkalommal indulók számára) „megfiatalítja” az artériákat és csökkenti a vérnyomást.

De el kell kötelezned magad egy rendszeres futó edzésprogram mellett, hogy learathasd a befektetett „munka” gyümölcsét.

Ahhoz, hogy a vérnyomás az egészséges értéken maradjon vagy oda kerüljön, rendszeresen kell edzened. Körülbelül egy-három hónapig tart, amíg a rendszeres edzés hatással lesz a vérnyomásra, és az előnyök csak addig tartanak, amíg folytatod az edzést

– mondja Guerrini.

Hogyan fuss, ha magas a vérnyomásod?

Míg a rendszeres futás és más szív- és érrendszeri gyakorlatok segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, edzés közben a vérnyomás szintje emelkedhet.

„Ne essünk pánikba” – mondja Guerrini. „A vérnyomásod megemelkedik a testmozgás során. Az izmok megnövekedett vérigénye miatt az oxigénben gazdag vér áramlását az egész testedben meg fogja nyomni.

„Ha azért futsz, hogy csökkentsd a vérnyomásod, először beszélned kell az orvosoddal, hogy biztos legyél benne, milyen szintű edzés lenne hatékony és biztonságos a számodra” – mondja Guerrini.

Például azoknak, akiknek már alacsony a vérnyomásuk (90/60mm Hg alatt) vagy magas (180/100mmHg), nem szabad edzeniük anélkül, hogy előbb ne konzultálnának az orvosukkal. Ha azonban a vérnyomásod ezen a tartományon belül van, próbálj meg naponta legalább 30 percig mérsékelt testmozgást végezni.

 

Ehhez futószinttől és életkortól függetlenül az Egészségmegőrző Edzéstervünket tudjuk javasolni. Habár maximálisan a biztonságot helyeztem előtérbe minden futó edzésterv összeállításakor, az orvosi konzultációt minden esetben javaslom.

 

Szakmai forrás: Does running lower blood pressure? | Live Science
                         Adam G. Steve: Majdnem (Minden) a futásról

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb