Futás kezdőknek

7 futás szabály kezdőknek 40 felett

Ajánló

Ha 40 felett válsz kezdő futóvá, égetően fontos figyelembe venned az életkori sajátosságokat. Könnyebben követsz el hibát, aminek súlyos következményei lehetnek. Kíméld meg magad ezektől.

Futás kezdőknek 40 felett – Csak semmi meggondolatlanság

Nem kell hímestojásokon lépkedned, azonban kulcsfontosságú, hogy kellően megfontoltan vágj bele az edzésmunkába. Sőt. Mielőtt bármibe is belekezdenél, először tisztázd magadban, hogy mi a célod.

Ha 40 éves kor felett szeretnél futni, szinte biztos, hogy életmódváltás áll a lendületed mögött. Elhízás, cigizés, más káros szenvedélyek, vagy éppen kanapétréning után szeretnél futni.

Szuper. És gratula a döntéshez. Azonban ésszel csináld.

Nem szabad várnod, hogy több éves, évtizedes közel nulla sportmozgás után néhány hét vagy hónap alatt 180 fokos fordulatot veszel, és átalakulsz. Eltünteted a múlt nyomait.

futas

Nem fog működni.

A túlzott lendület sérüléshez, kiégéshez vezethet, és az egész elképzelés mehet a kudarcaid sorába.

Futás kezdőknek 40 felett – Ne változtass egyszerre mindenen

Nem várhatod el magadtól, hogy egyik napról a másikra letedd a cigit, nem igyál alkoholt, megvond magadtól a kedvenc ételeidet, és közben még rászoktasd magad a futásra. Az ilyen tervek kudarcra vannak ítélve.

Max 2-4 hétig bírják az emberek, aztán jön a mellbevágó valóság.

Aprócska változtatásokat vállalj be.

  • Ha cigizel, válts IQOS-ra vagy csökkentsd a napi elszívott szálakat fokozatosan.
  • Ha túl sok alkoholt iszol, redukáld le a napi adagot.
  • Ha fogyni szeretnél, válts például cukormentes üdítőre első körben. Dolgozz azon, hogy megtaláld ami a leginkább ízlik. És idd csak azt.
  • Vagy épp csökkentsd a nassolásokat, vagy a túl zsíros ételeket.

Ezekből első körben elég egyet választanod, és amellett kitartani.

Ugyanez a helyzet a futással. Fokozatosan építsd be az életedbe. Ehhez ajánlom ingyen futás edzésterv kezdőknek programomat.

Futás kezdőknek 40 felett – Kérj orvosi kontrollt

Erre sokan legyintenek. Te ne tedd! Konzultálj orvossal a terveidről. És legalább egy nagy labort csináltass, mielőtt nekifogsz az edzéseknek. Ezzel megnyugtathatod a lelkedet és a szeretteidet is, akik először lehet, hogy némiképp aggódva figyelik majd sportos ambícióidat.

Futás kezdőknek 40 felett – Jól válassz futócipőt

A futócipő az egytelen olyan eszköze a futásnak, amin nem érdemes spórolni. Nem kell prémiumot venned ettől még. Viszont mindenképp szakboltban vásárold meg. Ott segítenek a neked valóban tökéletes modell kiválasztásában.

Futás kezdőknek 40 felett – A bemelegítés kulcsfontosságú

Futás kezdőknek 40 feLett.1.

Valójában minden életkorban az, de Neked 40 felett különösen. Adj időt magadnak. Végezd el az alap bemelegítő gyakorlatokat futás előtt. Kezdetben akár a bemelegítés lehet maga az edzés a számodra.

Ne siettess semmit. Használj melegítőkrémet futás előtt.

Futás kezdőknek 40 felett – Az edzés fő motívuma a fokozatosság

A kezdő futó edzéstervben 100%-os biztonsággal juthatsz el az első 5 km-ig. Sétálások, kocogások színezik a programot. Könnyen kezdesz, hogy hozzászokj a mozgáshoz, és minden alkalom boldogsággal töltse el a lelked.

Folyamatos sikerélményt adjon, felfrissítsen és megízleld a futás valódi szépségét. Így szaladnak majd a hetek, és ahogy növekednek a kocogásos, futós részek  te úgy érzed, repülőrajtot vettél az egészséges élet felé.

Futás kezdőknek 40 felett – Kell a kalória, és a folyadék

Ha fogyás is a célod, felejtsd el a kalóriaszámlálást. Szükséged van a normális táplálkozásra. Felejtsd el a koplalást. Végképp száműzd a gondolataidból. Vizet, sportitalt viszont bőségesen fogyassz. Edzés előtt és után is.

Alap étrendi tanácsok fogyáshoz:

  • Naponta 4-5 kisebb étkezésre bontsd a napi táplálékbevitelt
  • Alaposan rágd meg az ételt. 40-50 rágás/falat.
  • Száműzd a cukros üdítőket az életedből. Találj olyan cukormentest, ami ízlik.
  • Alkoholt szinte ne, vagy csak nagyon mértékkel fogyassz
  • Építsd be a sportot az életedbe

Ha ezeket megfogadod, 4-8 hét alatt szabad szemmel jól látható változást érhetsz el.

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb