Futóvilág

A futás 7 csodálatos hatása

Ajánló

A futás hatása káprázatos változásokat hozhat az életedbe. Összegyűjtöttem 7 területet, amire áldásos hatást gyakorol.

A futás hatása az alakra

Ha rendszeresen sportolsz, futsz, akkor az alakod is ideális lehet a futás segítségével. Persze a fogyás, vagy zsírégetés összetettebb folyamat. Számos tényező, leginkább az étrend befolyásolja. Ennek ellenére elmondható, hogy a futással csak nyerhetsz, ha az alakodat formálnád.

A futás hatása a tüdőre

A légzőizmok – beleértve a rekeszizmokat és a bordaközi izmokat – állóképessége megnő, így futás közben mélyebb, teljesebb és hatékonyabb légzéseket tesz lehetővé.

A rendszeres edzéssel több hajszálér nő, ami azt jelenti, hogy több oxigént tudsz gyorsabban eljuttatni az izmaidhoz.

Minél többet futsz, annál több léghólyagod nő. Ezek veszik fel az oxigént, és szállítják a hajszálerekbe.

futas

Egyszerűen szólva csak nyerhetsz vele.

A futás hatása a vérnyomásra

A rendszeres futás csodálatos hatást gyakorol az egészségedre. Elsősorban hosszútávon érezheted az előnyeit. Nő a tüdőkapacitásod, a keringésed is javul. Ezzel együtt a vérnyomásértékeid is javulhatnak. Azt nem tudom megbecsülni, mennyit kell futnod ahhoz, hogy teszem azt a több éves dohányzás káros maradványait fölszámold, annyi bizonyos, ne halogasd a kezdést.

Az egészségedbe hosszútávon kell befektetned. Így a mozgást sosem hagyhatod abba. Az mindig megtérül. Ahogy edzőtársam mondja, 30 éves kor alatt érdemes sportolni, fölötte meg kötelező.

A futás hatása a szívre

futás hatása a szívre

A rendszeres, mérsékelt vagy erőteljes aerob tevékenység megmozgatja a szívet, ami viszont hosszú távon növeli annak élettartamát és teljesítőképességét. Ez egy biztos módja annak, hogy a szíve egészségét idősebb korában is megőrizze.

Az egyik olyan aerob tevékenység, amelyet sok szakértő már régóta kedvel, a futás. „Az előnyök elsöprően pozitívak a futó emberek túlnyomó többségénél” – mondja Dr. Raul Mitrani, a Miami Egyetem Egészségügyi Rendszerének kardiológusa.

„Csökkenti a vérnyomást, csökkenti a pulzusszámot, javítja az anyagcserét, késlelteti a cukorbetegséget, elősegíti a fogyást és meghosszabbítja az életet. Ha a futás összes előnyét tablettába lehetne önteni, az bestseller lenne”.

 

A futás hatása a hasra

futás hatása a hasra

Technikailag mindenkinek van hasizma, vagy hivatalos kifejezéssel élve keresztirányú hasizma. A legtöbb ember a hasizom erősítése alatt azt érti, hogy a hasizmokat tonizálni kell, csökkenteni a hasi zsírt, hogy jobban láthatóvá váljanak az izmok.

A futással egyúttal a hasizmaidat is edzed. Ez stabilizálja a törzsedet, ami csökkenti az ízületeidre gyakorolt hatást. Ez a hasi véráramlás segít lebontani a zsírsejteket, ami a hasadon lévő felesleges zsír elégetéséhez vezet.

Amikor elégeted ezt a zsírt, a hasizmok láthatóbbá válnak. A hasizom erősítésének nem csak esztétikai előnye van csökkenti az ízületekre ható terhelést, ami megelőzi a sérüléseket, és erősíti a törzzsel összekapcsolt egyéb izmokat. Ezek közé tartozik a hátad, a csípőd és a combod.

A futás hatása az agyra

A futás nem csak a fizikai állapotodra, hanem a lelki életedre is hatással lesz. Például amíg eljutsz az első 5 kilométeredig az kezdetben 40-45 perces mozgást is jelenthet, és később sem lesz feltétlenül 30 percnél hamarabb vége.

Ez az időtartam pedig bőségesen elegendő ahhoz, hogy úgy érezd, tettél valamit önmagadért. Kiszellőzteted a fejed, lendületet kapsz az élet minden területéhez. Ha képessé válsz rendszert vinni a futásaidba, az edzéseket a napi rutin részévé tenni, azzal fejleszted az önértékelésed. Több leszel, mint az átlagember, mert elhatározod és megvalósítod a terveidet. Így bármilyen távolabbi célkitűzés apróbb lépésekkel teljesíthetővé válik.

A futás hatása a vércukorszintre

futás hatása a vércukorszintre

A fizikai aktivitásnak a vércukorszintre gyakorolt hatása attól függően változik, hogy mennyi ideig vagy aktív, és számos más tényezőtől is függ. A fizikai aktivitás akár 24 órával az edzés után is csökkentheti a vércukorszintedet, mivel a szervezetedet érzékenyebbé teszi az inzulinra.

Ismerd meg, hogyan reagál a vércukorszinted a testmozgásra. Ha gyakrabban ellenőrzöd a vércukorszinted edzés előtt és után, az segíthet észrevenni a futás előnyeit. A vércukorszint-ellenőrzések eredményeit arra is felhasználhatod, hogy meglásd, hogyan reagál a szervezeted a különböző tevékenységekre. Ezeknek a mintázatoknak a megértése segíthet megelőzni, hogy vércukorszinted túl magas vagy túl alacsony legyen.

A futás hatása mennyi idő után látszik?

 

Számos tényezőtől függ, mennyi idő után látszik a futás eredménye. Vannak azonban kulcsfontosságú szabályok, amiket be kell tartanod, ha hosszútávú célod, hogy valóban változtass a külsődön a futás segítségével.

Mi a futás várt (elvárt) eredménye a Te esetedben?

Ahhoz, hogy a kérdésre felelj, tudnod kell, miért is akarsz futni? Vagy miért is futsz? A futás eredménye lehet a jobb közérzeted, az erősebb állóképességed, hogy jobban bírod a napi strapát, és persze lehet az is, hogy az amúgy csodálatos testedet gyönyörűvé alakítod a futás segítségével.

Mindegyik cél más más idő után látszik meg rajtad. Vagyis a cél felé vezető út bizonyos lépései. Amikor megérzed, hogy könnyebben lefutod azt a távot, amibe korábban beletört a bicskád. Vagy a ruhaméret csökkenése előtti mosolygós fázis, amikor egyre beljebb kell húznod az övet, hogy ne essen le rólad a nadrág.

A futás elvárt eredménye legyen reális!

Kulcsfontosságú, hogy tisztában legyél a határaiddal. Persze, ha kezdő futó vagy ezt nehezebben lövöd be. Ha például fogyásból indulunk ki, heti 0.5 – 1kg-nál nagyobbat ne várj el magadtól. Mi több. Az egészséged látná kárát.

Mint ahogy azt se akard, hogy a kezdeti állapotból mindenféle sportmúlt nélkül 3-4 hónap alatt félmaratonig juthatsz.

Lubickolj a kezdeti lendületben a később eredményekért

Ha minél gyorsabb eredményt szeretnél a futásból kihozni, ragadd meg a kezdeti lendületedet. De csakis úgy, hogy nem szállsz el. Okosan vágj bele az edzésekbe. Tartsd be a fokozatosságot.

Az egyetlen célod az legyen, hogy szokássá építsd az életedben a futást. Ha ez megvan, jöhet a következő lépés

 

A futás eredménye törvényszerűen meglátszódik majd. A közérzeted, a hangulatod is kivirágzik. Mert sportolsz. Mert beépítesz valami szuper dolgot az életedbe.

Legyél türelmes! Ne várd, hogy azonnal látszódjon a futás eredménye!

Türelem új embert terem. Bármi is a célod a futással a kezdeti lendület után tovább kell haladnod. Ha sietteted az eredményeket, azok biztosan elmaradnak. És legyél őszinte.

Milliószor komolyabb értékkel bír számodra is egy olyan teljesítmény, amit hónapok munkája előzött meg, mint néhány hetes tinglitangli bohóckodás.

A kitartásod határozza meg a sikeredet. Az elért eredményeket. Lehet elcsépelt szólamnak tűnik, ha visszagondolsz az életed más sikerét is biztos, hogy közvetlenül vagy közvetve sok hónapos/éves gyakorlás, tapasztalatszerzés előzte meg.

Ez a futás esetén sincs másként, és a jó hír, hogy ha okosan csinálod, éveket sem kell várnod az eredményre.

Mennyi idő után látszik a futás eredménye?

Mint láthatod a válasz sokrétű, és elsősorban rajtad múlik. Tapasztalatom szerint, ha kitartó vagy, és valóban okosan választasz futó edzéstervet, akkor 1-3 hónap után látszódnia kell az eredménynek. Ekkor drasztikus fejlődést könyvelhetsz el.

Ezután előfordulhat némi megtorpanás a fejlődés gyorsaságában. Magyarán fejlődni fogsz, viszont lassabban.

A teljes siker, az elérendő céltól is függ. Általánosságban nagyjából 1 év alatt akár a nulláról indulva is felépítheted magad.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ultrákat fogsz futni, de masszív állóképességed, életvidám lendületed, és csettintésre okot adó alakod lehet.

 

Ha tetszik a gondolat, csekkold a Futás edzéstervet zsírégetésre. Vagy Válogass a többi ingyenes futás edzésterv közül.

Forrás: Blood Sugar and Exercise | ADA (diabetes.org)

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb