Futás kezdőknekFutóvilág

Futás éhgyomorral? Veszélyes? A szakértő elmondja

Ajánló

A futás éhgyomorral a reggeli futásoknál jön elő általában. Nincs mindig idő reggelizni, mielőtt kimegy az ember futni. De ez vajon hasznos? Vagy éppen veszélyes? Nem ártasz vele? Ezt vizsgálom meg.

Futás éhgyomorral személyes tapasztalatok

1995-ös nyári edzőtáborban voltunk. A reggelivel volt valamiféle kavarás, amire nem emlékszem már pontosan. A lényeg annyi, hogy csak 10 órakor volt rá lehetőségünk. Ezért a délelőtti edzést a reggeli előtt tartottuk 7:30-as kezdéssel.

Én otthon megszoktam, hogy reggelizem futás előtt, így súlyos kétségek gyötörtek, vajon fog -e menni. Az első néhány napban brutálisan szenvedtem, de olyan 2-3 nap után hozzászokott a szervezetem.

Ehhez azonban kötelező 2 fontos megjegyzés.

Az egyik, hogy ekkor 13 éves voltam. A másik, hogy rendszerint „csak” átlagos vagy lendületes hosszúfutásokat tartottunk délelőtti edzés gyanánt

futas

Ami akkor nem számított extra megterhelésnek. Ez, illetve a gyerekkor számos szempontból árnyalja a képet.

Futás éhgyomorral kezdőként

Ha gyorsan akarnék válaszolni erre a felvetésre rávágnék egy erős nemet. Nem javaslom, hogy kezdőként éhgyomorral fuss.

Az ok egyszerű. A megterhelés maga elég szokatlan lesz a szervezetednek ahhoz, hogy pluszban „energiapótlás nélkül” kényszerítsd rá a futást. Ne az első hetekben kísérletezz ilyesmivel.

Ugyanehhez kötődik az is, hogy felejtsd el a fogyókúrát, ha futással akarsz fogyni. Veszélyes és értelmetlen. Inkább étkezz többször kevesebbet. Legalább 50 alkalommal rágd meg a falatokat, mielőtt lenyeled. És kezdj bele egy megfontoltabb, de tartós sikert hozó zsírégető edzésprogramba.

Futás éhgyomorral – Hogyan érdemes?

Tapasztaltabb futóként, amikor már nagyjából tisztában vagy a határaiddal kipróbálhatod a reggeli futást, akár éhgyomorral. Ez esetlegesen akkor éri meg, ha hajnalban vágsz neki a kilométereknek, és éppen úgy alakul, hogy nincs erőd elég korán fölkelni, ezért megspórolod a reggelizésre szánt időt.

Ha éhgyomorral futsz, ezekre figyelj:

  • Ne hajtsd túl magad
  • Inkább könnyebb edzéseket vállalj
  • Ne legyen 1 óránál hosszabb a futás
  • Tudják a szeretteid, hogy hol szoktál futni
  • Ha bármi gondod van, állj meg

Számos ezekből akkor is igaz, ha nem éhgyomorra mész ki futni. Idősebb korban is hozzászokhat a szervezeted, hogy csak futás után kap táplálékot, és persze nem kell életveszélyes szituációkat beleképzelni a dologba, én mégis azt mondom, legyél elővigyázatos.

Futás után mit reggelizz?

Ha éhgyomorra futottál, eszedbe ne jusson reggeli nélkül távozni. Mindenképp töltsd föl valamelyest a raktáraidat.

Mi lehet jó?

  • Zabpehely
  • Fehérje turmix
  • Joghurt, gyümölcs

Íme egy remek reggeli recept.

Oké. Akkor nem futok éhgyomorral, de mit egyek futás előtt, ha az evés és a futás között nincs időm órákat várni?

A föltevés jogos. Én úgyszintén a fentiek közül választanék reggelit. Ha nem hajtod agyon magad, akkor elég lehet egy 20-30 perces várakozás is az evés után. Ez elegendő lesz ahhoz, hogy ne legyenek gyomorfájdalmaid, és ne is kockáztasd az összezuhanást futás alatt.

Egyébként itt van egy másik remek reggeli recept futóknak. Akár ezt is megcsinálhatod.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb