Futás edzésterv 50 felett

Ajánló
Futás edzésterv érdekel, és 50 felett vagy? Szuper elhatározás, hogy futni szeretnél, azonban égetően fontos az óvatosság. Minden hiba megsokszorozódhat egy-egy rossz döntés miatt.

Futás edzésterv 50 felett – Okosan!

Nem kell hímestojásokon lépkedned, azonban kulcsfontosságú, hogy kellően megfontoltan vágj bele az edzésmunkába. Sőt. Mielőtt bármibe is belekezdenél, először tisztázd magadban, hogy mi a célod. Ha 50 éves kor felett szeretnél futni, szinte biztos, hogy életmódváltás áll a lendületed mögött. Elhízás, cigizés, más káros szenvedélyek. Szuper. És gratula a döntéshez. Azonban ésszel csináld. Nem szabad várnod, hogy több éves, évtizedes közel nulla sportmozgás után néhány hét vagy hónap alatt 180 fokos fordulatot veszel, és átalakulsz. Eltünteted a múlt nyomait. Nem fog működni. A túlzott lendület sérüléshez, kiégéshez vezethet, és az egész elképzelés mehet a kudarcaid sorába.

Futás edzésterv 50 felett – Ne változtass egyszerre mindenen

Nem várhatod el magadtól, hogy egyik napról a másikra letedd a cigit, nem igyál alkoholt, megvond magadtól a kedvenc ételeidet, és közben még rászoktasd magad a futásra. Az ilyen tervek kudarcra vannak ítélve. Max 2-4 hétig bírják az emberek, aztán jön a mellbevágó valóság. Aprócska változtatásokat vállalj be.
  • Ha cigizel, válts IQOS-ra vagy csökkentsd a napi elszívott szálakat fokozatosan.
  • Ha túl sok alkoholt iszol, redukáld le a napi adagot.
  • Ha fogyni szeretnél, válts például cukormentes üdítőre első körben. Dolgozz azon, hogy megtaláld ami a leginkább ízlik. És idd csak azt.
  • Vagy épp csökkentsd a nassolásokat, vagy a túl zsíros ételeket.
Ezekből első körben elég egyet választanod, és amellett kitartani. Ugyanez a helyzet a futással. Fokozatosan építsd be az életedbe. Ehhez ajánlom ingyen futás edzésterv kezdőknek programomat. Bár, ha az egod megengedi, leginkább a szenior futóedzéstervet javaslom. Elsősorban az egészségmegőrzés kerüljön fókuszba.

Futás edzésterv 50 felett – Mielőtt belevágsz, kérj orvosi kontrollt

Erre sokan legyintenek. Te ne tedd! Konzultálj orvossal a terveidről. És legalább egy nagy labort csináltass, mielőtt nekifogsz az edzéseknek. Ezzel megnyugtathatod a lelkedet és a szeretteidet is, akik először lehet, hogy némiképp aggódva figyelik majd sportos ambícióidat.

Futás edzésterv 50 felett – Jól válaszd meg a futócipőt

A futócipő az egytelen olyan eszköze a futásnak, amin nem érdemes spórolni. Nem kell prémiumot venned ettől még. Viszont mindenképp szakboltban vásárold meg. Ott segítenek a neked valóban tökéletes modell kiválasztásában.

Futás edzésterv 50 felett – A bemelegítés kulcsfontosságú

Futás kezdőknek 50 Felett. Bemelegítés. Valójában minden életkorban az, de Neked 40 felett különösen. Adj időt magadnak. Végezd el az alap bemelegítő gyakorlatokat futás előtt. Kezdetben akár a bemelegítés lehet maga az edzés a számodra. Ne siettess semmit. Használj melegítőkrémet futás előtt.

Futás edzésterv 50 felett – Az edzés fő motívuma a fokozatosság

A kezdő futó edzéstervben 100%-os biztonsággal juthatsz el az első 5 km-ig. Sétálások, kocogások színezik a programot. Könnyen kezdesz, hogy hozzászokj a mozgáshoz, és minden alkalom boldogsággal töltse el a lelked. Ez Éppúgy igaz az egészségmegőrző edzéstervre is. Az, ha lehet, még biztonságosabb, hogy valóban semmi ne álljon az utadba. Folyamatos sikerélményt adjon, felfrissítsen és megízleld a futás valódi szépségét. Így szaladnak majd a hetek, és ahogy növekednek a kocogásos, futós részek te úgy érzed, repülőrajtot vettél az egészséges élet felé.

Mire figyelj az étrendedben? Kell a kalória, és a folyadék

Ha fogyás is a célod, felejtsd el a kalóriaszámlálást. Szükséged van a normális táplálkozásra. Felejtsd el a koplalást. Végképp száműzd a gondolataidból. Vizet, sportitalt viszont bőségesen fogyassz. Edzés előtt és után is.

Alap étrendi tanácsok fogyáshoz:

  • Naponta 4-5 kisebb étkezésre bontsd a napi táplálékbevitelt
  • Alaposan rágd meg az ételt. 40-50 rágás/falat.
  • Száműzd a cukros üdítőket az életedből. Találj olyan cukormentest, ami ízlik.
  • Alkoholt szinte ne, vagy csak nagyon mértékkel fogyassz
  • Építsd be a sportot az életedbe
Ha ezeket megfogadod, 4-8 hét alatt szabad szemmel jól látható változást érhetsz el.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:
'Fel a tetejéhez' gomb