Félmaraton

5 alapvető dolog, amit félmaraton után kötelező megtenned

Mit kezdj félmaraton után? Hogyan regenerálódj villámlépésekkel? És mikor kezdj el újra edzeni? Ezekre adok választ. Nézd meg a videót, vagy ha inkább olvasnál, görgess lejjebb.

Félmaraton után a célban

#1. Keress árnyékot vagy öltözz föl

Ha perzselő időjárásban futottad a félmaratont, azonnal gondoskodj a célba érés után a hűtésedről. Keress árnyékot és langyos vízzel locsold a tarkódat, csuklódat.

Ha viszonylag hűvösben futottál, a félmaraton után akkor is teríts magadra melegítőt, ha amúgy nem érzed hidegnek a levegőt. Ez felhevült, bemelegedett állapotban természetes. Viszont pillanatok alatt megfázhatsz. És persze még, ha ki is dőlnél a futás után, azt is lehetőleg füves területen tedd, vagy egy padra heveredj le.

#2. Folyadék és energiapótlás

Nem meglepő módon akárhányadik félmaratonodat is futottad a folyadék és energiapótlásról gondoskodnod kell. Akár 1500-2000 kalóriát is veszíthetsz a 21K alatt ezért égetően fontos, hogy mihamarabb újra töltsd a raktáraidat.

Attól a pillanattól kezdve, hogy átléped a célvonalat, a tested aktívan keresi a táplálékot, hogy beindítsa a regenerálódási folyamatot.

Lehet, hogy nem ez az első dolog, ami eszedbe jut, amikor átveszed az érmet, de van egy körülbelül 60 perces fórod, amelyben a regenerálódást maximalizálhatod azzal, hogy eszel valamit.

Az izmok ekkor már készen állnak a tápanyagfelvételre – így a szénhidrátok és fehérjék keverékének fogyasztása valóban segíthet a regenerálódási folyamat beindításában.

Természetesen valami könnyűt kell fogyasztanod. És persze arra is figyelj, hogy nem kell agyon tömni a gyomrodat, mert rosszul leszel. Óvatos kortyokkal igyál.

  • Víz (2-3 dl)
  • Iso Ital (2-3 dl)
  • 1 db banán vagy
  • 3-5 db keksz, vagy ugyanennyi zabfalat.

 

Félmaraton után 1 nappal

#3. Szigorú pihenés, lehetőleg munka nélkül

Mindenképp tarts pihenőt. Semmiféle mozgást ne tervezz be. Sőt. Ha megoldható a munkahelyen is kérj szabadnapot. Tanulóként erre kisebb esélyed lehet. Emiatt ne hánykolódj álmatlanul, a lényeg, hogy mindennemű edzést hanyagolj. És ne felejtsd el tovább tölteni a raktáraidat. Nem kell fogyásra, meg más blődségre gondolnod. Tessék vízet vagy 0% cukrot tartalmazó üdítőt inni, meg mehet a tészta is.

Félmaraton után 2 nappal

#4. Még mindig pihenés, de ha mindenáron futnál…

Akkor kólints fejbe magad! Egyébként maximum 6 kilométer kocogó, sétálós tempóban. Hidd el. Nem ezen múlik az erőd, meg a fejlődésed, hogy a félmaraton utáni második napon is mész, mint a meszes. Sőt. Tapasztalt futóként is csak átkot szórsz a testedre.

Félmaraton után 3 nappal

#5. Csilloghat a szemed. Mehetsz edzeni.

De még mindig csak módjával. 6-10K között fuss enyhe ritmusban. Bármikor, ha erőlködést, zsibbadásfélét érzel, lassíts vagy akár sétálj bele. NEM SZÉGYEN! Okos, megfontolt sportoló vagy, ha így teszel. A könnyű hosszú után futhatsz még néhány repülő százat. Köztük óvatos nyújtásokkal.

Összességében a félmaraton utáni héten semmiféle fartlek vagy résztávozás nem szükséges. De ha szétvet a vágy, akkor mindenképp a hét második felére időzítsd a megerőltető futásokat.

Tipp:

Ha szeretnél CSILLOGÓ SZEMMEL beérni a félmaratonon, szívből ajánlom Neked az átdolgozott, színes, ropogósan új Félmaraton könyvemet, amiben 156 oldalnyi hasznos félmaraton tippet kapsz.

 

Forrás. What To Eat Before A Half Marathon + FREE 4-week Meal Plan (marathonhandbook.com)

 

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb

TÖLTSD LE MOST AJÁNDÉKBA!