Félmaraton

Félmaraton Felkészülés nélkül? Valóban összejöhet?

Ajánló

Félmaratont futni felkészülés nélkül igen merész, már-már vakmerő vállalkozás. Ezt valószínűleg te is érzed, de nézzük meg szakmai szempontból.

Mennyire merész vállalkozás felkészülés nélkül Félmaratont futni?

Nem mindegy, hogy kinek. Ha te aktív sportoló vagy, aki heti legalább három alkalommal fut bármilyen sport keretén belül 1 órát, nagyobb eséllyel hozol le egy félmaratont, mint az, aki a kanapénak él. A sportolási szokásaid, és úgy általában a sportmúltad hangsúlyos, hogy „felkészülés nélkül” nekivághatsz e egy félmaratonnak.

Természetesen ha amúgy sem élsz sportos életet, az egészséged nem megfelelő, életedben nem futottál még 12 km-et egybe, akkor felejtsd el a felkészülés nélküli félmaraton teljesítését.

És úgy általában véve is jobb, ha kivered a fejedből, hogy felkészülés nélkül nekivágj egy félmaratonnak

Ennek egészen egyszerű az oka. Az egészséged. Tudom, hogy az emberek imádják a gyors eredményeket. Azt akarják, amit kitalálnak, legkésőbb holnapra (de inkább tegnapra) megteremtődjön.

Én is így vagyok csomó dologgal. Azonban hiszem, ahogy a suliban egy olyan ötös, amiért valóban tanultál sokkalta kedvesebb érzést kelt benned, mintha kipuskáztad volna, úgy bármilyen siker is édesebb lesz, ha  előtte teszel érted, hogy elérd.

futas

Amire várni kell, jobban megbecsüli az ember.

De nézhetjük csak és kizárólag az egészséged oldaláról. 

Tételezzük fel, hogy nagyjából nyaldosod az egyórás edzéseket például focizás közben. A félmaraton teljesítése még egy jó órával tovább tart. És ha elrontod a ritmust, eltaktikázod magad, nem frissítesz megfelelően, könnyen olyan nem várt kínszenvedésnek teszed ki a szervezeted, ami örökre elveheti a kedved a félmaratontól.

Másik megközelítésben a hirtelen jött terhelés és a fent jelzett hibák bizony súlyosabb egészségügyi következményeket is jelenthetnek.

Volt egy ismerősöm, aki ugyan hosszútávfutó volt, de kitalálta, elindul egy 12 órás futáson. Igen. Fél napon keresztül futott. Kilométeres Köröket teljesítettek a versenyzők, volt frissítés, minden, ami kell, de az addig futott max 2 órás edzések nem adták meg a kellő alapot a 12 órás futásra.

Szerencsére komoly gond nem adódott, azon túl, hogy visszament az egyesületbe, ahonnan átöltözés után már képtelen volt hazamenni. Elaludt az öltözőben.

És nyilván mondhatod, hogy a félmaraton azért nem 12 óra. Persze, de ha szenvedtél már úgy igazán sportteljesítmény közben zsibbadástól, fájdalomtól, a levegő utáni kapkodástól kezdve a pánikon át, hogy milyen rohadtul sok van még a célig, akkor nem fogsz kacérkodni a félmaraton felkészülés nélkül gondolatvilágához.

Ha eldöntötted, lefutod a félmaratont, készülj fel tisztességgel a szintednek megfelelően. És magabiztos, nem mellékesen, boldogan érhetsz célba.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb

TÖLTSD LE MOST AJÁNDÉKBA!