Futóvilág

Ezt teszi a mentális egészségeddel a rendszeres futás

Ajánló

Ismerd meg a Still I Run Szervezet vezetőjét, Sasha Wolffot, aki az alábbi posztban mesélte el, hogyan mentette meg az életét a futás.

Mióta megalakult a Still I Run – Futók a mentális egészség tudatosságáért nonprofit szervezet, tisztában vagyok azzal, hogy a futó- és fitneszipar inkább a futás fizikai előnyeire koncentrál. Megértem, hogy társadalmunk hangsúlyozza a megjelenést, a testalkatot és a méretet. A fitnesz- és futóipar számára népszerűek a fogyást említő cikkek; gyakran népszerűbbek, mint azok a cikkek, amelyek a depresszióra vagy a mentális egészségre fókuszálnak. De vajon valóban ezzel rendben van-e a súlycsökkentésre való túlzott összpontosítás?

Nemet mondok. Csodálatos, amikor az emberek örömöt és boldogságot találnak a futás révén, amelynek célja a fogyás. Tapsolok nekik. De felhívhatjuk-e a figyelmet azokra az emberekre is, akiknek az élete alapvetően megváltozik a futás mentális egészségi előnyei miatt? Hol vannak ezek a történetek? Sokkal jobban érdekel, hogy ki vagy, mint az, ahogy kinézel.

A lelki egészségem átalakulása

20 éves koromban sok gondom volt. Természetesnek vettem a dolgokat, rossz döntéseket hoztam, tönkretettem a kapcsolataimat, utáltam magam. Az, ahogyan az elmémmel és a testemmel bántam, pontosan ezt tükrözte. 2011 áprilisában bejelentkeztem egy mentálhigiénés kórházba a depresszióm és szorongásom kezelésére.  Számomra a kezelés magában foglalja a gyógyszerszedést, a rendszeres terápiát és a futást.

Még nem voltam igazán futó. Ez valami olyasmi volt, amit ki- és bekapcsolva csináltam „szórakozásból”. Sem célt, sem szenvedélyt nem találtam benne. Amikor lelki egészségemért futni kezdtem, nem tudtam két kilométert megtenni anélkül, hogy megálltam volna. Fel akartam adni. De a teljesítmény amelyet futás után éreztem, továbbhajtott.

futas

A tényleges élettani előnyök az agyamban zajló események is nyilvánvalóbbá válnak. Emlékszem olyan napokra, amikor küzdöttem, hogy felkeljek az ágyból, és szó szerint az utolsó dolog, amit csinálni szerettem volna, az a futás. Mégis felöltöttem a cipőmet, és kimentem, mert a futás után kezdtem érezni az önértékelést és az erőt. Ez sem volt véletlen. Sok tanulmány bizonyítja, hogy a rendszeres testmozgás számos pozitív hormon, például dopamin és szerotonin felszabadulásához vezethet. Különösen ez a két vegyi anyag az, amelyet az agyam nem termel eleget. Tehát nekem és sok másnak a futás olyan, mint a megváltás, a béke szigete, persze más kezelési eszközök, például gyógyszeres terápia mellett. Bárcsak elmondhatnám, hogy életem csodálatos fordulatot vett, miután felfedeztem ezt a mentálhigiénés eszközt, a futást, a terápiát és a gyógyszeres kezelést, de mint sok átalakulás, ez az utazás is időt vett igénybe. Számomra évekbe tellett.

Sasha Wolff, a depresszióért küzdő szószóló a verseny végén
Fotó: Sasha Wolff jóvoltából

Csak 2016-ban éreztem úgy, hogy az életem fordulatot vett. 2011 és 2016 között megszenvedtem, hogy megfelelő önbizalomra tegyek szert. Vele együtt az állóképessége is javult. 2016 januárjára két maraton, 10 félmaraton és számtalan 5K verseny volt a lábamban.

Nekünk a futó világban úgy tűnik, mindenki fut. De az igazság az, hogy 2019-ben a futó rendezvényeken világszerte csak 8 millió ember vett részt a 7,6 milliárdból. Tehát az a tény, hogy képes vagyok megbirkózni egy időnként halálosnak tetsző mentális betegséggel, és rendszeresen csinálok valami keményet (például futok), az igenis nagy dolog. Ez egyfajta erőt ad nekem. Ettől jobb feleség, anya, munkatárs  és barát lettem.

Igaz, néha talán túlhajszolom magam, csodálatos teljes munkaidős munkám van, nonprofit szervezetet vezetek, egy 3 éves és egy 1 éves gyerek anyukája vagyok, és úton van a következő.

Minden nap futok, boldog házasságom és csodálatos életem van. Nincs kétségem afelől, hogy a futás által megszerzett belső erő tette ezt lehetővé. Nem túlzok, ha azt állítom, megmentette az életem.

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb