Futóvilág

Erősítő edzés futóknak a Nike szakértőjétől

Ajánló

„Ha a tested erős alapokkal rendelkezik, akkor képes leszel elviselni az előtted álló hosszú kilométereket” – mondja Sally McRae, a Nike profi hegyifutója, aki nemrég nyerte meg a Badwater 135-öt, egy ultraversenyt a Death Valley-ben uralkodó hőségben. McRae számára a sérülések megelőzése volt a mozgatórugó az erőnléti rutin elkezdéséhez. „Folyamatosan leromboljuk a testünket” – mondja. „Akár 5 km-es, akár 100 kilométeres versenyeken indulsz, mindig van valami, amit fejleszthetsz.” De az egészség megőrzésén túl az erősebb futó gyorsabb és tovább bírja a tempót.. McRae szerint az erőnléti edzés megakadályozza az izomtömeg és a csontsűrűség csökkenését, valamint az anyagcsere romlását, amelyek az öregedéssel együtt járnak. A jó hír az, hogy nem kell semmi különöset csinálnod.

„Ha a lényegre térünk, a legalapvetőbb gyakorlatok – guggolás, fekvőtámasz, súlyemelés – még mindig a legjobb eredményeket hozzák”

– mondja.

Ezért is tartalmazza ezek variációit a következő edzésben. A szuperhatékonyság érdekében ezek mind összetett gyakorlatok, ami azt jelenti, hogy egyszerre több testrészt céloznak meg. Bónusz: mindössze egy pár súlyzóra van szükséged. „A legnagyobb tanács, amit adhatok, hogy kezdjük egyszerűen és maradjunk következetesek” – mondja McRae. „Ha azt mondom, hogy heti két-három napot csináld, sokszor az emberek egyszer, vagy egyáltalán nem csinálják, mert a hét elszalad, és különösen a futók esetében mindig a futást választjuk először.” Tehát végezd ezt az erőnléti edzést, amilyen gyakran csak tudod, a futás előtti bemelegítés részeként vagy a futás után.

Erőedzés futóknak

Kezdd 2-3 sorozatban 10 ismétléssel minden egyes gyakorlatból. (Ahogy erősödsz, növelheti az ismétlésszámot vagy a súlyt.) Ne feledd: A forma sokkal fontosabb, mint az ismétlések száma. „Ha fokozatosan építkezel, nagyobb valószínűséggel ragaszkodsz majd az erőnléti edzéshez, mintha rögtön szuper keményen nekilátsz, és a végén fájdalmas és frusztrált leszel” – mondja McRae.

futas

Guggolásból felülnyomásba

Jen Ator performing a squat to overhead press as part of a strength workout for runners

Kezdj állva, két súlyzóval vállmagasságban. Lassan ereszkedj le guggolásba, majd gyorsan emelkedj fel, és közben nyomd a súlyzókat a fejed fölé. Engedd vissza a súlyzókat vállmagasságba, és ismételd meg a gyakorlatot.

Egylábú román holtpontemelés

Jen Ator performing a single-leg Romanian deadlift with dumbbells

A súlyt a kezedben tartva helyezd egyik lábadra a testsúlyt, a térded tartsd enyhén behajlítva, a másik lábadat emeld fel a földről. A talajon lévő lábadat enyhén hajlítsd be, és ereszkedj lejjebb csípőből, miközben a súlyokat egyenesen tartod lefele. Térj vissza a kiindulási pontra, és ismételd meg a gyakorlatot. Aztán válts oldalt.

Csavarás felemelt lábakkal ülő helyzetben

Jen Ator performing a seated ab twist with elevated legs as part of a strength workout for runners

Kiindulóhelyzet ülő pozícióban, egy súlyzót tarts mellmagasságban. Emeld fel a lábad a földről, a farizmokon egyensúlyozva. Csavarod a törzsed először egyik oldalra, miközben a súlyt is viszed magaddal. Térj vissza középre, majd ismételd meg a másik oldalon ugyanezt. Ez 1 gyakorlat. Folytasd felváltva az oldalakat, amíg az összes ismétlést végig nem csinálod.

Gyaloglás bicepszerősítéssel

Jen Ator performing a walking lunge with bicep curl

Álló helyzetet vedd fel kiindulópontként. Mindkét kezedben egy-egy súlyzó pihen a törzsed mellett. Lendítsd előre az egyik lábadat, miközben a magad elé emeled a súlyokat. Közben a hátsó lábaddal térdelj a földre. Térj vissza álló helyzetbe, majd ismételd meg a gyakorlatot a másik oldalon. Ez 1 Etap. Csinálj belőle néhány ismétlést, kezdetben 2-3-at.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb