FélmaratonFutás FogyásMaratoni futás

„Egy könnyű 3 kilométer után úgy éreztem, meg fogok halni”

Pánikroham futás közben? Ne törődj bele!

Ajánló

Képzeld el, hogy nyugodtan sétálsz az utcán, és a következő pillanatban egy autó rohan fel a járdára, mert a sofőr csak úgy tudja elkerülni az ütközést. Centiken múlik, hogy elsodorjon. Ha ilyen történne, a pulzusod az eset után minden bizonnyal az egekbe szökne, és kapkodnád a levegőt, mintha kiadósat sprinteltél volna. A probléma akkor keletkezik, ha a fizikai reakciók mindenfajta pánikot okozó külső körülmény nélkül következnek be. Magyarán, „semmi okod” a pulzusemelkedésre, a kapkodó légzésre, mégis ezt érzed. Ha éltél már át hasonlót, tudod, mire gondolok. Van, hogy a tünetek köthetők bizonyos eseményekhez, vizsga, felvételi, állásinterjú, nehezebb időszak, ám legtöbbször alattomosan kúsznak az ember életébe. Többek között hosszan tartó szorongás eredményeként bukkan elő bármilyen formában, de ennél sajnos mélyebb kutakodásra lehet szükség, mert legtöbbször nem mutatkozik meg ennyire egyértelműen.

  • Mellkas szorítás,
  • szívdobogásérzés,
  • szédülés,
  • izzadás,
  • remegés,
  • ájulásérzés,
  • a tested idegennek való megélése, de okozhat
  • gyomorpanaszokat,
  • izommerevséget.

És a legszomorúbb, hogy mindennemű szervi probléma nélkül az agy simán képes előidézni bármelyik fent felsorolt tünetet. Persze inkább így álljon a helyzet, mintsem fizikai megbetegedéssel kelljen számolni. Habár úgy tűnhet, az megfoghatóbb, és a gyógyulás is hatékonyabban mérhető, ne kívánd magadnak.

Hogyan kötődik a pánikbetegség a futáshoz?

Normál esetben arra gondolhatnál, a futás segítséget nyújt a pánikbetegség leküzdésében. Ez valóban működhet is. Sajnos a panaszok annyira megijeszthetnek, hogy félsz kimenni az utcára, nem beszélve a futásról, ahol végigvizsgálhatod magad.

Hogyan old meg a problémát?

futas

Első körben kérj átfogó egészségügyi vizsgálatot, akár terheléssel kiegészítve. Ezzel megnyugtathatod magad, minden rendben az egészségeddel. Ne olvass internetes fórumokat, ne kutass betegségek után, ha bármilyen weblapot felkeresel, az mindig pozitív legyen. Előremutató gondolatokat tartalmazzon.

Miután rendezted magadban, hogy egészséges vagy, könnyű futással kezd az edzéseket. A futás remek sport az ellazulásra, de sajnos könnyen előfordulhat, hogy a sok gondolkodási idő negatívan hat a pánikbetegségedre, és átmenetileg olyan sportot kell választanod, amely minden pillanatban lefoglalja a gondolataidat. Ilyenek a csapatsportok, vagy bármilyen sport, amelyet nem egyedül végzel. Akár a futás is lehet ilyen természetesen.

Miért kellhet a teljes figyelemelterelés?

Egy könnyű 3 kilométer után úgy éreztem, meg fogok halni. A ritmushoz képest indokolatlanul gyors szívdobogás, szédülés, ájulásérzés, gyengeség. Mint, aki egyszerre száradt ki és éhezik el. Hazatántorogtam, és perceken belül jobban lettem.  Viszont az agyam elraktározta az „élményt”, és azt követően hónapokon keresztül minden futásnál pánik üzemmódba kapcsolt, amikor háromezer méterhez közelítettem.

Mivel hetente járok focizni, könnyen leszűrhettem a különbséget. Ott nagyobb megterhelés és hosszabb időtartam után sem jöttek elő annyira vészes tünetek. Igaz, nem feltétlenül éreztem tökéletesen magam a meccsek után sem, de a különbség drasztikus volt.

Szóval értékelj mindent.

A legapróbb lépéseket is ünnepeld meg. Amikor kimész futni, törekedj az egyenletes légzésre. Ne erőlködj a tempón, ne idegeskedj a táv miatt, csak a futással, mozgással töltött időt figyeld. Minél tovább folytatod a sportot, annál többet érsz el. Legyél büszke akár 10 percnyi futásra, kocogásra is, főleg akkor, ha egyébként a pánikbetegség miatti szorongás alig enged túl a lakásod küszöbén.

A félmaratoni felkészülésed vagy bármilyen futóedzés akár gyógyulási kísérlet is lehet a pánikbetegségből

A célok meghatározásánál az egyik leginkább evidens lehetne a pánikbetegségből való kigyógyulás. Gondolj bele. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, el kell hagynod az otthonodat, ráadásul komoly távolságokat kell megtenned. Nem körözhetsz a ház körül vagy a kertben. Ki kell mozdulnod, át kell lépned a határaidat. És ezek a lépések nem csupán a tested tekintetében hozhatja meg az áttörést, hanem a lelkedet is megedzheti. Következésképpen meggyógyíthatja. Mert az agyadat nem a betegség, a félelem, a pánik uralja, hanem az öröm, a tempótervezgetés, a célba érés mámoros gondolata.

Ez pedig hatékonyan segítheti a gyógyulásodat.

Nem szégyen segítséget kérni!

A pánikbetegség nem egyenlő a gyengeséggel. Nyilván senki nem rohan orvoshoz úgy általában véve sem, pszichológushoz, pszichiáterhez, lelki coach-hoz különösen „kényelmetlen” ellátogatni. Legalábbis az emberek zöme így éli meg. De kérdem én.

Mi lenne, ha úgy tekintenél a pszichológusra, mint a lelked edzőjére?

Az emberek fölvállalják, sőt, néha büszkélkednek vele, hogy személyi edző segíti a fejlődésüket. Akkor miért lenne szégyen, ha a lelküknek, a pszichéjüknek lenne szüksége támogatásra?

Ettől nem válnak „őrültté”, „bolonddá”. A lelki coach abban is segíthet, hogy hatékonyabban lazuljanak el, pihentetőbbé váljon az alvásuk, mosolygósabban menjenek munkába, mert képesek meglátni a jót az életben.

Vállald be, ugyanis egyetlen napnyi szenvedésért is kár, amit egyébként boldogan, az élet szivárványszínű oldalán tölthetnél el.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb

TÖLTSD LE MOST AJÁNDÉKBA!