FutóvilágTudástár

Babavárás sportosan!

Ajánló

Egy új fejezet kezdődik!

Régi vágyam volt ebben a témában írni nektek, de nyilván laikusként nem tűntem túl hihetőnek! Tudom, hogy hozzám hasonlóan sok ember szereti, ha a cikkíró maga is megtapasztalja az általa leírtakat, és nem csupán mások tollával ékeskedik!

Megosztó téma következik. Fontos felhívnom a figyelmeteket, hogy babavárás alatt akkor maradhattok aktívak a sportban, ha egyeztettetek az orvossal, és teljesen komplikációmentes várandósságotok van. Bármilyen negatív hatást éreztek testmozgás alatt, után feltétlenül keressétek fel a nőgyógyászotokat, háziorvosotokat!

Sportolóként és edzőként nem tudtam volna elképzelni, hogy a babavárásom alatt ne mozogjak. Rengeteget olvastam, kutattam a témában. Több hozzám hasonló sportos anyukával felvettem a kapcsolatot, minden nap tanultam valami újat!

Ami biztos, ha évek óta aktívan sportolsz nem kell lemondanod róla, sőt!

Kutatások támasztják alá, hogy bizonyos mozgásformák kifejezetten jólesnek a terhesség alatt. A séta, a kocogás, az úszás, a jóga, a pilates enyhítik a hát és derékfájás tüneteit és segítenek megszabadulni a felgyülemlett stressztől is. A hormonváltozás sok kismamánál okozhat hangulatingadozást. Ez egy új helyzet, ami mindenkinél mást erősít fel.

futas

Az első trimeszterben be kellett látnom, hogy nem bírom ugyanazt a terhelést amit a terhesség előtt. Az émelygések, a progeszteron által okozott extrém fáradtságérzet felborította a napi rutinomat. A testem energiafelhasználása szintén megváltozott. Ezelőtt két három órákat leedzettem egy kis izotóniás ital segítségével, ez most már két energiaszelet mellett sem megy. Könnyebben, gyorsabban fáradok és több folyadékra van szükségem közben. Ami fontos, a tested mindent jelez. Mire van szüksége, mikor kell pihenőt tartani, milyen tápanyagok hiányoznak.

Az edzés mennyiségéből és intenzitásából visszább kell venni. A mértékletesség fontossága fokozódik.

Nem most van itt az ideje PB-t futni! A női test a terhesség alatt óriási változásokon megy keresztül.

Mivel ez egy futós blog, én elsősorban erről a mozgásformáról szeretnék nektek beszélni. Természetesen később szó lesz más sportágakról is, de most vegyük elő a futást. Amit biztosan tudunk, hogy segíti a fizikai és mentális egyensúly fenntartását, valamint  segít felkészülni a szülésre.

  • Amire oda kell figyelned, nem mehet a pulzusod 140 fölé. Érdemes beszerezned- ha eddig nem tetted volna meg- egy pulzusmérő karórát és pántot.
  • Hidratálj! A futás az egyik legintenzívebb sport, ha nem vagy várandós is érdemes pótolni a folyadékot, de ilyenkor még körültekintőbben kell elindulnod otthonról. Egy kis kulacs folyadék mindig legyen nálad.
  • Hordj kényelmes sportmelltartót! El sem hiszitek ez mennyire fontos. Én magam sem akartam elhinni, hogy mennyit számít a melltartó formája és anyaga. Volt amikor vissza kellett fordulnom átöltözni, annyira nem tetszett a testemnek a melltartóm minősége.
  • Futás előtt figyelj a tápanyagbevitelre! Tapasztalatom szerint érdemes energiaszeletet vagy fehérjét, esetleg egy banánt elfogyasztani 15 perccel a futásom előtt. Hamarabb elfogy a bevitt táplálékból származó energiám.
  • Hallgass a testedre; ne erőltesd meg magad! Amennyiben szédülsz, ájulás környékez, fájdalmat érzel, túl fáradt vagy, netán túl meleged van, ideje abbahagyni a mozgást. Az első trimeszterben végbemenő hormonváltozások egyes kismamáknál okozhatnak akár ájulást is egyik pillanatról a másikra. Ennek tudatában nem járok messzire futni, és mindig nálam van a telefonom, TB kártyám. Ha rosszullét környékez jelzem a családomnak merre járok éppen. Nem ajánlom, hogy most fedezd fel a környező erdőket…
  • Fokozott figyelmet fordíts a bemelegítésre, ízületeid átmozgatására! Gyakran a terhes nők ízületei fájnak a kalcium és a D-vitamin hiány miatt. Az ízületi fájdalmat kiváltó tényezők között szerepel még a relaxin fokozott szekréciója a terhesség alatt. Ennek a hormonnak a hatására a medencei szalagok megpuhulnak, megnyúlnak. Az relaxin más szalagos szöveteket is érint, lágyítja a végtagok ízületeit is. Ezért még egy kis kezdeti súly és jelentéktelen növekedés mellett is előfordulhat, hogy a nő ízületi fájdalmat tapasztal a terhesség alatt. Ezt a megfelelő cipőválasztás segítségével tudjuk orvosolni.
  • Szedj terhesvitamint! A babánk fejlődéséhez rengeteg tápanyagra van szükség, amit mi biztosítunk számára. Azok, akik aktívan sportolnak a terhességük alatt is különös odafigyelést igényelnek. Számukra a vitaminok pótlása még fontosabb feladat, hiszen az izzadsággal együtt bizonyos ásványi anyagok is eltávoznak. A terhesvitaminok szedésével hozzájárulunk a baba egészséges fejlődéséhez. Emellett pedig csökkentik a különböző fejlődési rendellenességek kockázatát. Léteznek olyan hiedelmek, hogy a terhesvitaminoktól könnyebben hízunk… Én nem tapasztaltam ilyet, és nem is találtam olyan szakértői cikket, ami ezt alátámasztotta volna.

Remélem sikerült picit megnyugtatnom mindenkit ,hogy a sportolás kifejezetten pozitív hatással lehet a várandós kismamák állapotára. Mindannyian szeretnénk fittek és egészségesek maradni a várandósságunk alatt is!

Ha bármi kérdésetek van, keressetek bizalommal!

Edzésre Fel!

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Bánkuti Zsanett

2015-ben határoztam el, hogy teljes életmódváltásba kezdek, amelynek köszönhetően gyökeresen megváltozott az addigi életem. A futással kezdődött minden, februárban álltam rá először a futópadra és már tavasztól jöttek a versenyek ,ez szerelem volt első látásra. Elvégeztem a Fitness Akadémián a sportoktatói tanfolyamot ,idén (2021) pedig a személyi edző képzéssel egészítem ki tanulmányaimat. Ebben a szakmában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, így idén belevágtam még két területen elsajátítani az ismereteimet. Sporttáplálkozási Szakértő, és Gerinc Tréner. Eddz velem!

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb