Futóvilág

Az alvás a regenerálódás része, különösen az idősebb futóknál fontos

Ajánló

Általános feltételezés, amelyet a sportolók szerte a világon tapasztalhatnak, hogy a 40, 50 évüket betöltött aktív embereknek több regenerációs időre van szükségük, mint korábban. Az összes módszer és eszköz közül az alvás az elsődleges. Lehetővé teszi többek között az izom-, csontváz-, immun- és idegrendszerben szükséges növekedést. Valójában semmi mást nem tesz, mint elősegíti a gyorsabb vagy teljesebb felépülést.

Az alvás kritikus fontosságú a sportban elért sikerek szempontjából. Gyakori, hogy a sportolók későig ébren maradnak, mert kedvenc tévéműsoraikat nézik, majd másnap korán kelnek, hogy legyen idejük az edzésre mielőtt dolgozni mennének. Ha ébresztőórától függ, hogy felébredsz e, akkor valószínűleg nem alszol eleget. A korábbi lefekvés több mint valószínű, hogy javít a teljesítményeden.

Számos tanulmány megállapította, hogy az alvás mennyisége szorosan összefügg nemcsak az egészséggel, hanem a hosszú élettartammal is. Kimutatták, hogy a rövid alvási idő növeli az elhízás, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ezzel szemben azoknak, akik rendszeresen éjszakánként hat-hét órát alszanak, hosszú életük van. Az éjszakai alvás időtartamát valószínűleg a genetika határozza meg, és nem szabad mesterségesen lerövidíteni. Valószínűleg előnyös a természetes ébredés, nem pedig az órára fölriadás.

Alvási szakaszok és hormonok

Bár még több homályos dolog van az alvással kapcsolatban, úgy tűnik, hogy minden szakasznak sajátos, alapvető célja van. A kettő, amely a leginkább foglalkoztat bennünket, a REM és a lassú hullámú „N3” szakasz. A regenerálódás nagy része ezekben a szakaszokban történik.

A REM az alvás valóban magas színvonalú szakasza. Ebben a fázisban álmodsz olyasmit, amire később is emlékszel. Ez a szakasz egyszerre néhány percig tart, és az alvási idő 20-25 százalékát teszi ki, amennyiben a teljes éjszakát végigalszod. A REM szakaszba kb. 90 percenként és 2 óránként juthatsz, miközben egy másik szakasz, a nem gyors szemmozgás (NREM) vagy rövid ébredések alkotják a köztes időket

futas

A REM során a szövetépítő hormonok, a tesztoszteron és az ösztrogén felszabadulnak a szervezetben, így segítik a regenerálódást. Ezeket a hormonokat az anabolikus szteroidok kategóriájába sorolják, vagyis elősegítik az izmok és a csontok növekedését és helyreállítását. Pozitív hatással vannak más sejt tulajdonságokra is, amelyek javítják az állóképességet; például segítenek a kapilláris hálózat kiépítésében.

A pihenés szempontjából a tesztoszteron a legerősebb e két hormon közül. A férfiak körülbelül 20-szor annyi tesztoszteront termelnek, mint a nők, de a nők teste érzékenyebb rá. Mivel a REM későn fordul elő az éjszakai alvási ciklusban, az alvás mesterséges lerövidítése például az órára ébredéssel csökkentheti ezeknek a hormonoknak a felszabadulását, ezáltal akadályozva a teljes pihit.

A másik kritikus alvási szakasz a lassú hullám (N3). Általában körülbelül egy órával az elalvás után kezdődik, és az éjszaka nagyjából az első felében többször megismétlődik. Ez idő alatt a tested rohamos növekedési hormont (GH) termel amely elősegíti az izomnövekedést és a csontok helyreállítását. A napi GH-szekréciójának fele ebben a szakaszban fordul elő. Ezért profi sportolók gyakran alszanak, így próbálják növelni GH-termelésüket.

Sajnos az idősebb embereknél a lassú alvás időtartama rövidül, mivel hajlamosak a gyakoribb ébredésre. Főiskolás korú fiatalokban a lassú hullámú alvás az alvási idő körülbelül 19 százalékát teszi ki. Az idősebb emberek számára ez inkább 3 százalék. Ez óriási csökkenést eredményez a regenerációt fokozó GH-ban.

Az alvás javítása

A hormonproblémák kettős oka ellenére a minőségi alvás határozottan az öregedéssel járó jobb teljesítmény kulcsa. Az alvási idő maximalizálása érdekében néhány, a következőket teheted:

  • Kerüld a koffeint késő délután
  • Ne dolgozz intenzíven a lefekvés előtti körülbelül négy órában
  • Tarts magad körül nyugodt és csendes környezetet lefekvés előtt
  • Kövesd a rendszeres alvási ütemtervet
  • Lehetőleg sötét és enyhén hűvös helyiségben aludj

Alkohol

Este lehetőleg kerüld az alkoholt, mert fokozó hatása van, amely miatt később felébreszthet a mélyalvásból. Bár úgy tűnik, hogy az alkohol nem befolyásolja negatívan a lassú hullámú alvást, sőt előnyös is lehet számára, kimutatták, hogy csökkenti a REM alvás időtartamát.

Kiegészítők

Egyes sportolók esténként melatonin-étrendkiegészítőt szednek az alvás elősegítésére. Ez azonban nem ajánlott, mert általában, ha egy kiegészítőt valamilyen funkcionális változás elősegítésére használnak, a test arra reagálva csökkenti vagy akár leállítja a termék által megcélzott hormon termelését, miközben emiatt gyengébb hatást vált ki.

Alternatív megoldásként, amelyről egyes tanulmányok beszámoltak, az egy pohár fanyar meggylé este. Tudom, hogy ez furcsán hangzik, de úgy tűnik, működik. Ezekben a cseresznyelé vizsgálatokban az öregedő alanyoknál nőtt a melatonin termelése és javult az alvás a placebóhoz képest.

Az étkezés időzítése

A késő esti étkezés vagy a nagy lefekvés előtti habzsi-dőzsi csökkentheti az alvás minőségét.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a későn elfogyasztott vacsora befolyásolhatják az alvásmennyiséget. Az Észak-Dakotai Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy mely típusú az ételek javították az alvásminséget és fordítva. Negyvennégy felnőtt alany magas fehérjetartalmú, magas zsír és- szénhidráttartalmú valamint kiegyensúlyozott kontrollált étrendet követett négy napon keresztül. Majd cseréltek, hogy mindenki mind a négy étkezéstípust alkalmazza. Minden étkezés után azonnal lefeküdtek, aztán megmérték alvásuk minőségét. A legkevesebb alvásmegszakítás a magas fehérjetartalmú étkezés után következett be. A magas szénhidráttartalmú ételek a legkevésbé pihentető alvást eredményezett.

Az alvás a legfontosabb, amit tehetsz a regeneráció felgyorsítása érdekében. Hatékonyabbá teheted vele magas intenzitású edzéseket, miközben elkerülheted a sérülések, betegségek és túledzettség okozta kudarcokat.

Ha nem alszol jól – vagyis az alvást hosszú ébrenlét szakítja meg -, vagy nem alszol legalább hat órát éjjelente, akkor változtatnod kell.


Átvett Gyorsan 50 után: Hogyan versenyezz erősen az életed végéig Joe Friel a VeloPress engedélyével.

Kiemelt Kép. Dreamstime.

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb