Fejlődni szeretnékFutás FogyásFutás kezdőknekFutóvilágTudástár

Alakformálás Futással

Ajánló

Korábban már meséltem nektek arról, hogyan lett a futás életem egyik szerelme.

Nem voltam mindig ilyen atletikus alkat, szóval a genetikai ötös lottót nem én nyertem meg sajnos, ami a karcsúságot illeti. Ezért a formáért bizony keményen meg kellett dolgoznom. Itt jött a képbe a sport.

A futás remek alakformáló, azonban vizsgáljuk meg picit anatómiai szempontból is. Az egyik legbonyolultabb mozgásforma a járással együtt, ezeknél ugyanis minden testrészünk aktívan dolgozik.

A járás egy összetett folyamat, mely a központi idegrendszer összetett szabályozó, integráló funkcióján alapul, melynél a legmagasabb szintű koordinációs tevékenységet ragadhatjuk meg.

Ezért is fontos, hogy a megfelelő motiváció mellett figyeljünk a helyes kivitelezésre is. Mielőtt belevágunk a futással való alakformálásba, és ez a nőket érinti nagyobb részt, vizsgáljuk meg magunkat. Van olyan elváltozás a testünkön, ami eltér a normálistól? Befelé forduló boka, vagy csípőfájdalom, ami nem természetes? Ha a válaszod igen, akkor mindenképpen javaslom, mielőtt belevágnál a futásba, hogy kérd ki szakember véleményét és vegyél egy jó futócipőt.

futas

Rendkívül fontos, a sérülések elkerülése végett, hogy olyan cipőt válassz, ami kényelmes, méretben tökéletes, nem nyomja a lábad, mert mozgás közben egy bizonyos mértékig megdagad a lábfejünk és ez bizony körömvesztéssel is járhat. Pár hónapja én pontosan így jártam egy nem megfelelő cipőválasztás miatt.

Miután mindent beszereztél, ami szükséges, és úgy érzed megkaptad a kellő segítséget ,és nem hagyott el a belső erőd sem, kezdődhet az edzés.

A futás egyre népszerűbb, hiszen bárhol, bármikor elvégezhető. A legvonzóbb benne szerintem mégsem ez, hanem a szervezetünkre gyakorolt hatása. Miután nagyon hamar látványos eredményre számíthatsz, könnyen rákaphatsz az ízére, ez pedig segíthet abban, hogy a sport a mindennapjaid részévé váljon. Némi gyakorlással elsajátítható a megfelelő futótechnika, ami élvezhetővé teszi számodra a futást. Mindenki szeretne tetszeni a környezetének, de lányok valljuk be őszintén, mi inkább saját magunknak kell, hogy megfeleljünk.

Heti 3-4, legalább 30 perces futással már sokat teszünk testünk egészségének megőrzéséért, fittebbnek és erősebbnek érezzük magunkat. Amikor valakinek kifejezetten a fogyás a célja, akkor én javaslom a 45 percet heti 3-4 alkalommal, és legalább kétszer végezzünk saját testsúlyos vagy súlyzós edzést. Alakformálás szempontjából fontos, hogy ne csak kardió mozgásformát alkalmazzunk. Az izomerősítés adja meg testünk tónusát, és feszesíti bőrünket.

Továbbá, ha nem változtatunk a heti programunkon és mindig csak futunk, egysíkúvá válik,  könnyebben ráununk, és az eredmény is szépen lassan stagnálni kezd.

Testünk megszokja, ha ugyanakkora intenzitású edzésmunkát végzünk, így alakformálás szempontjából a változatosság is szükséges a vágyott cél elérése érdekében.

Emlékszem milyen nehéz volt elkezdenem a futást. Soha nem szerettem, sőt általános iskolában kifejezetten utáltam, később pedig felmentett is lettem a tesnevelés órák alól, egyéb egészségügyi problémák miatt. A helyes levegővétel okozta a legnagyobb kihívást, de miután elsajátítottam és megtanultam a jó futómozgást, már élveztem minden megtett kilométert.

Soha egy percre sem bántam meg, hogy a futást választottam, rengeteg pozitív élményt kaptam tőle, erősebbé és kiegyensúlyozottabbá váltam.

Azóta eltelt 7 év, és szerencsére rengeteg barátot és ismerőst sikerült motiválnom a mozgásra. Ezt az érzést senki sem veheti el tőlem és ameddig élvezettel csinálom, megosztom a tapasztalataimat másokkal is.

Ami miatt még érdemes elkezdeni a futást:

  • A futás egyensúlyba hozza az anyagcserét
  • Lassítja az öregedési folyamatot
  • Oldja a stresszt és boldogsághormont termel
  • Csökkenti a cellulit mértékét, mivel erősíti az első és hátsó combizmokat és farizmokat
  • Erősíti a hátizmokat, így elősegíti a helyes testtartást
  • A futás hatására megelőzhetőek a mozgásszervi panaszok és ízületi elváltozások szervezetünkben.

Jó edzést és irány Futni!

Bánkuti Zsanett

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Bánkuti Zsanett

2015-ben határoztam el, hogy teljes életmódváltásba kezdek, amelynek köszönhetően gyökeresen megváltozott az addigi életem. A futással kezdődött minden, februárban álltam rá először a futópadra és már tavasztól jöttek a versenyek ,ez szerelem volt első látásra. Elvégeztem a Fitness Akadémián a sportoktatói tanfolyamot ,idén (2021) pedig a személyi edző képzéssel egészítem ki tanulmányaimat. Ebben a szakmában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, így idén belevágtam még két területen elsajátítani az ismereteimet. Sporttáplálkozási Szakértő, és Gerinc Tréner. Eddz velem!

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb