Fejlődni szeretnékFutóvilágTudástár

Kerékpárral egészségünk megőrzéséért!

A legjobb keresztedzés

Ajánló

Miért is tesz jót a kerékpározás egy futónak?

Futóedzéseink mellé bizony be kell iktatnunk más típusú feladatokat is,ha szeretnénk sokáig megőrizni az erőnlétünket és nem szeretnénk sérülést összeszedni.

Saját tapasztalatból mondom,hogy ezek az úgymond keresztedzések a regenerációban is rendkívül hasznosak.Azért is osztom meg veletek a történetemet,mert én is beleestem abba a hibába,hogy csak futottam minden nap,nem volt mellette más sport.

2017 őszén porcleválást és különböző egészségügyi elváltozást állapítottak meg a bal térdemnél.

Bármennyire is szerettem volna a műtétet nem lehetett elkerülni.

futas

Első kérdésem az volt az orvosomhoz :mikor futhatok ismét?

A válasz elég elkeserítő volt…minimum 3 hónap,de a gyógyulás mértékétől függően 6 hónap is lehet a teljes felépülésem.Nem akartam beletörődni,kikértem több gyógytornász és szakorvos véleményét.

Az egyik gyógytornász javasolta,hogy kezdjek el Spinningre járni.Életemben nem voltam még korábban ilyen típusú órán,nem tudtam mire számíthatok.

Az első alkalom után már azt éreztem,hogy sokkal könnyebben tudom hajlítani a térdemet.Olyannyira a rabjává váltam,hogy kétnaponta egyedül a teremben tekertem.

Éreztem,hogy napról napra javulok.2 hónap után feljavult a térdem olyannyira,hogy kimerészkedtem futni is.

A kontroll vizsgálatnál megkérdeztem az orvosomat,miért tudott ennyit javulni az állapotom szimplán a kerékpározástól.

Az anatómiai magyarázat:

A kerékpározás során használt fő izmok,a négyfejű combizom,a farizmok,a csípőhajlítók,a térdhajlítók és a vádlik.Ezek igénybe vételével,megerősítjük a térdízületeket körülvevő izmokat is.A körkörös mozgás hatására pedig a térdben lévő ízületi folyadék mennyisége is fokozódik,ezáltal később indul be a kopás.

Az ízületi folyadék táplálja, karban tartja a porcot, termelődésében a rendszeres torna sokat segít.

A kerékpározás erősen javítja az ízületek vérkeringését is.Ennek köszönhetően már a műtétem után 4 hónappal visszatérhettem a rövidebb versenyekhez is,és 6 hónap után a teljes gyógyulás fázisába léptem.

Elmúltak a csípőpanaszaim,amit korábban a futásnál éreztem,megerősödött a térdem és sokkal jobb lett az állóképességem.

Azóta már a triatlon rabjává váltam.Ha szeretnéd magad kipróbálni egy összetettebb versenysportban is,akkor kifejezetten ajánlom számodra ezt a sportágat.

A triatlon egyik legnagyobb vonzerejét éppen az adja,hogy mindenféle életstílusba beilleszthető,annyit edzhetsz és akkor amennyit tudsz.

Futásra és Kerékpározásra Fel!

 

Fejlődj velem Te is. 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Bánkuti Zsanett

2015-ben határoztam el, hogy teljes életmódváltásba kezdek, amelynek köszönhetően gyökeresen megváltozott az addigi életem. A futással kezdődött minden, februárban álltam rá először a futópadra és már tavasztól jöttek a versenyek ,ez szerelem volt első látásra. Elvégeztem a Fitness Akadémián a sportoktatói tanfolyamot ,idén (2021) pedig a személyi edző képzéssel egészítem ki tanulmányaimat. Ebben a szakmában elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, így idén belevágtam még két területen elsajátítani az ismereteimet. Sporttáplálkozási Szakértő, és Gerinc Tréner. Eddz velem!

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb