Futóvilág

9 jógapóz, ami segít lenyugodni

Ajánló
Esténként, még ha találsz is néhány csendes pillanatot, úgy érezheted, hogy túlságosan fel vagy pörögve a munkától, a mosogatástól vagy az élettől ahhoz, hogy igazán kikapcsolódj. A gondolataid száguldanak, a tested még mindig feszült, és a pihenés egyszerűen nem tűnik lehetséges opciónak. Pedig az alvás elengedhetetlen része a futásból való felépülésnek, ezért kulcsfontosságú, hogy képes legyél ellazítani a testedet és az elmédet. Néhány perc gyengéd jóga, nyújtás, légzés és meditáció egyértelműen jelezheti, hogy itt az ideje elengedni és ellazulni. Ezt a szelíd jógasorozatot úgy tervezték, hogy magad mögött hagyhasd a feszültséget, és könnyedén álomba szenderülj.

A jógasorozat, amely segít az ellazulásban

Fotó: Gabrielle Marchese

Ülő meditáció váltakozó orrlyukú légzéssel

Kezdjük kényelmes ülésben néhány mély lélegzetvétellel az orrodon keresztül, és engedd, hogy a tested minden kilégzéssel mélyebben ellazuljon. Irányítsd a tudatod az orrlyukakba belépő és az orrlyukakból kilépő levegőre. Ülj néhány percig mozdulatlanul, majd térj át a váltott orrlyukú légzésre. Helyezd a jobb hüvelykujjad a jobb orrlyukadhoz, zárd le, miközben lassan belélegzést végzel a bal orrlyukon keresztül. Ezután zárd be a bal orrlyukadat a gyűrűs és a kisujjad segítségével, és lassan lélegezz ki a jobb orrlyukon keresztül. Ismételd meg legalább 20 alkalommal.

Balasana (gyermekpóz)

Fotó: Gabrielle Marchese

Ülj a sarkadra, miközben a karodat válltávolságban előre nyújtod. Tartsd a tenyeredet és a homlokodat finoman a szőnyegen, és hagyd, hogy a mellkasod a föld felé essen. Érezd a tested és a föld kapcsolatát, és lélegezz. Tartsd ezt a pózt 10 lélegzetvételig.

Uttanasana (álló előrehajlás)

Fotó: Gabrielle Marchese

Állj úgy, hogy a két lábfejed csípőtávolságra vagy szélesebbre legyen egymástól. Végy mély lélegzetet, és kilégzéskor hajolj előre. Tartsd mélyen behajlítva a térded, a fejed és a nyakad pedig hagyd ellazulni és lógni. Finom mozgást adhatsz a testtartásba, ha előre-hátra ringatózol. Tartsd így magad 10-20 lélegzetvételig.

Fekvő galamb

Fotó: Gabrielle Marchese

Óvatosan térdeljünk át a hátunkra, mindkét térdünket hajlítsuk be, a lábfejeinket pedig helyezzük a szőnyegre. Hozza a jobb térdét a mellkasához, és keresztezze a jobb bokáját a bal combjához. Nyújtsd az egyik kezed a bal combod mindkét oldalára, és fond össze az ujjaidat a combcsontod mögött, a kezeid nyomásával finoman húzd közelebb a combodat a testedhez. Tartsa hajlítva a jobb lábát, miközben a jobb csípőbe nyújtózik. Tartsa öt lélegzetvételig, majd váltson oldalt.

Támogatott hídpóz (Setu Bandha Sarvangasana)

Fotó: Gabrielle Marchese

A fekvő galambhoz helyezd mindkét lábadat a szőnyegre, csípőtávolságra egymástól, a térded az ég felé mutatnak. Belégzéskor nyomd lefelé a lábfejed, és emeld fel a csípődet a szőnyegről, a támasztékot csúsztasd a keresztcsontod alá. Maradj a pózban 10 lélegzetvételig.

futas

Vízesés

Fotó: Gabrielle Marchese

A megtámasztott hídból lépj át a vízesésbe úgy, hogy a lábadat a plafon felé nyújtod. Lehet, hogy a blokkot vagy a támasztékot át kell állítanod. Tartsd a térded enyhén behajlítva, és lazítsd el a lábad. Óvatosan tartsd meg a testtartást legfeljebb 20 lélegzetvételig.

Fekvő csavarás

Fotó: Gabrielle Marchese

Vízesésből kilégzéssel lassan engedd vissza a lábadat a szőnyegre. Emeld meg kissé a csípődet, és csúsztasd ki magad alól a támasztékot. Engedd vissza a keresztcsontodat a szőnyegre, és a térded közelítsd a mellkasodhoz. Végy mély belégzést, és kilégzéssel fordítsd el a törzsed, lábad jobbra. Nyújtsa ki a karod vállmagasságban, és nézz át a bal vállad fölött. Maradj a csavarban 10 kilégzésig. Lassan vidd vissza a térded középre, és ismételd meg a másik oldalon.

Ananda Balasana (Boldog baba póz)

Photo: Gabrielle Marchese

Hozd vissza a térdedet a mellkasod közepére, és nyúlj a lábfejed külső széléhez, a térdedet a hónaljad felé, a talpad alját pedig a plafon felé irányítsd. Tartsd a derekadat szilárdan a szőnyegen. Tartsd meg  a pózt 10 lélegzetvételig.

Savasana (Corpse Pose)

Fotó: Gabrielle Marchese

Nyújtsd ki a karod és a lábad oldalra, annyi helyet foglalj el, amennyit csak akarsz, és lazulj el. Próbáld irányítani a légzésedet vagy az elmédet. Hagyd, hogy a tested belesüllyedjen a szőnyegbe, és mélyen ellazuljon. Maradjon a Savasanában legfeljebb 10 percig. Lassan jöjjön ki a pózból.

Forrás link

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

'Fel a tetejéhez' gomb