Futóvilág

5 szokatlan erősítő gyakorlat, amivel csak nyerhetsz

Ajánló

Miközben fontos és szórakoztató is a nagy izomcsoportokra koncentrálni az edzőteremben, ugyanolyan hasznos, ha a kisebb, finomabb mozdulatokra is odafigyelünk, amelyek gyakran elvesznek az erősítés sűrűjében.

Képzeld el például, hogy most vettél egy új versenybiciklit. Megvannak a legújabb kerekek és a legmenőbb elektronikus váltó, de ha minden egyes pedálozáskor a fenéktartó meginog és meghajlik, akkor szó szerint wattokat veszítesz minden egyes pedálmozdulattal. Ez gyakrabban előfordul, mint gondolnád, csakhogy (remélhetőleg!) nem a kerékpároddal van a baj: Hanem a kulcsfontosságú testrészek, amelyek meginognak és elhajlanak, amikor nem kellene.

Ez a rutin nem csak ezeket a sérülékeny testrészeket támasztja alá, hanem különös figyelmet fordít a tudatosságod fejlesztésére és arra, hogy minden helyzetben jobban tudd mozgatni a testedet – ezáltal egy sokkal kerekebb sportolóvá válsz.

1. Plank csuklóforgatással

Illusztráció: Oliver Baker

Nem terheljük eléggé a csuklóinkat, különösen nyújtás során, ezért ez a gyakorlat javítja a csuklóerősséget, az alkar erősségét és a mobilitást azáltal, hogy feltárja a csuklóid egyre nagyobb kihívást jelentő pozíciókban való terhelhetőségét.

  • Kezdjünk a kezünkön fekvő plankben, az ujjainkat 12 óránál előrefelé fordítva. Váltakozva forgasd a kezed kifelé úgy, hogy a 12-ről a 2-es, illetve a 10-es irányba nézzenek, majd forgasd őket a 3-as, illetve a 9-es irányba, végül egészen a 6-os irányba. Ezután vissza, hogy előrefelé nézzenek. Ismételd meg 5-10 alkalommal.

2. Íves testtartások

Illusztráció: Oliver Baker

Ez a gyakorlat megtanít arra, hogyan stabilizáljuk az ágyéki gerincet nyújtásban. A kombinált erő és készség szépen átültethető egy simább futólépésbe.

futas
  • Arccal lefele nézz. Szorítsd össze a hasizmokat, aztán a fenékizmokat, majd nyomd a csípőd a talaj felé. nyomja a csípőjét a talajba. Ha ezt helyesen csinálod, fokozott nyomást kell érezned a talajon. Innen – és miközben még mindig agresszíven szorítod a fenékizmokat – emeld fel a combod a talajtól körülbelül 20 centire. A lábujjaidat spiccben tartsd. Innen, miközben a csípőd mellett tartod a tenyeredet, emeld fel a mellkasodat és a válladat 20 centire a talajtól, és tartsd meg magad. A növelni akarod a kihívást, emeld fel és nyújtsd előre a karod.

3. Egyenlő lábnyomású negyed guggolás

Illusztráció: Oliver Baker

Javítsd az egyensúlyodat, a láberődet és a csípő stabilitását egy menetben, ami segít a lábtempón és a futás hatékonyságán.

  • Kezdd azzal, hogy egy lábon egyensúlyozol, lehetőleg mezítláb, és képzeld el, hogy a talajra rajzolod a lábad észak-déli és kelet-nyugati kvadránsát. Először hagyd, hogy a testsúlyod fel, le, jobbra és balra mozduljon hogy megtanuld, hogyan nyerheted vissza az egyensúlyodat. Ezután ereszkedj le negyed guggolásba. Tartsd ezt a pozíciót három-öt másodpercig, miközben az egyenlő lábnyomásra összpontosítasz.
  • Tedd próbára magad azzal, hogy félguggolásba ereszkedsz, és akár azzal is, hogy becsukod a szemed.

4. Váll lapocka behúzás „fekvőtámasz”

Illusztráció: Oliver Baker

Ez a gyakorlat javítja a gerinced állapotát és a testtartásodat.

  • Miközben a könyöködet zártan tartod, engedd, hogy a mellkasod a lapockáidon keresztül lesüllyedjen, és közelebb kerüljön a padlóhoz. Ezután, miközben a könyöködet továbbra is zárva tartod, nyomd el a mellkasodat a padlótól, hogy minél nagyobb távolságot hozz létre. Váltogasd ezt a két pozíciót lassan és kontrolláltan, annyi túlzással, amennyit csak tudsz mindkét végén. Ismételd meg öt-tíz alkalommal.

5. Nagy lábujj felemelése és nyomása

Illusztráció: Oliver Baker

A nagy lábujj önálló hajlítása és nyújtása erősíti a boltozat belső izmait, és segít javítani az általános mozgékonyságon.

  • Légy mezítláb. Először nyomd a jobb nagy lábujjad a talajba, és emeld fel a másik négy lábujjadat. Tipp: Ha nehezen megy, segít, ha a hüvelykujját a nagy lábujjadra helyezed. Ismételd meg 10-szer, majd jöhet a lábváltás.
  • Ezután nyomd négy lábujjadat a talaj felé, miközben a nagy lábujjadat emeld fel a földről, amennyire csak tudod.  Csináld ezt 10-szer, majd ismételd meg a bal oldalon.

 

Az okos futó olvas is..

Kérj azonnali blogértesítőt,
és meglepünk egy ajándékkal.

Kérlek, add meg az email címed itt:

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevélről. Marketing anyagot nem küldünk részedre. Adatkezelési irányelveinket itt találod. 

Forrás
triathlete.comwomanrunning
A Szerzőről:

Adam G. Steve.

Polgári nevén: Galambos Ádám. 1991 óta fut, melyből bő 10 év volt élsportolói szinten. Közép -és hosszútávfutó. Versenyző. Többek között kismaratoni csapatbajnokság országos harmadik helyezett. 3K 9:18 12K 42:15 21K 1:18:36 Futás könyvek szerzője: Könyvei a DiBookon: https://dibook.hu/szerzo/adam-g-steve Könyvei a Bookline-on: https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=Adam+G.+Steve

Témába vág

A FutótárShop bajnokai

[products limit="3" columns="3" class="woo" best_selling="true" ]
'Fel a tetejéhez' gomb